Внимание, внимание! Гаварит Масква: Вкусът на Русия

Руската кухня е отличителна и самобитна като всяка друга национална кулинарна култура. От Москва през Санкт Петербург до най-затънтеното кътче на Русия философията на хранене може да се опише с едно изречение: леко ексцентрична и ориентирана към семейството. Пайове, сладкиши, пелмени, блини, сельодки, покрити с шуба, и кисели краставички (за водка) са едни от традиционните за руската трапеза ястия. И все пак да се сведат до приемлива бройка (разбирайте до пръстите на едната или поне на двете ръце) типичните за страната специалитети си е направо невъзможно. Русия е толкова обширна страна, отличаваща се с толкова различен климат и десетки разнообразни култури, че рецептите могат да варират почти до неузнаваемост. Все пак има някои ястия, които се смятат за… ами, емблемата на Русия. Подбрали сме три лесни за домашно приготвяне емблематични такива, заедно с един бонус (прощавайте, но ако няма водка, не ни е руско). Да ви е сладко!

Солянка

Боршът може и да е по-популярен, но солянката е истинската царица на руските супи. Представлява плътен, наситен с вкус бульон на месна основа, който е и солен, и пикантен, и кисел, и същевременно леко сладникав. Подходяща е за зимния сезон, но не виждаме причина да не опитате да приготвите солянка и на прага на пролетта. Необходими са ви няколко различни вида месо, което се приготвя дълго на бавен огън. Най-общо рецептата включва както сушено, така и прясно говеждо, шунка и колбаси. Добавят се лук, моркови, чесън, чушки и домати. Позволени са своеволия със зеленчуците, а подправките за допълнителен цвят са задължителни. Ястието е пристигнало в Русия през Грузия, затова често се яде с аджика (пикантен червен сос от Кавказ) и лаваш (грузински плоски питки).

Бьоф Строганов

Това небезизвестно руско ястие е един от най-популярните "вносни продукти" на западноевропейските семейни трапези. Класическата рецепта включва говеждо филе, лук и гъби, задушени в бяло вино и заквасена сметана, но има безброй вариации, призоваващи към употребата на доматено пюре, горчица или червен пипер. Легендата разказва, че ястието е кръстено на Строганови: семейство търговци, радвали се на огромно богатство и мощ през руските царски времена. Да обезсмъртите името си във вид на страница от готварската книга? Какво пък, приготвянето на храна също си е вид изкуство.

Медовик

Руската кухня не е само месо и тестянки, напълнени с… ами, месо! Десертите също заемат специално място в руската кулинарна култура. Един от любимите ни руски сладкиши (освен шоколадовите бонбони на грамаж, от които можеш да опитваш, докато кръвта ти не залепне от захар) е традиционната медена торта. Мека, ронлива и с божествен вкус, тортата Медовик е направена от поне 15 различни пласта, множество подправки (като джинджифил и канела), подсладена заквасена сметана и кондензирано мляко. Легенда има и тук, макар да не твърдим, че е автентична. Императрица Елисавета Алексеевна, съпругата на император Александър I, не понасяла мед и забранила на придворните си готвачи да използват и грам от него. Винаги във всички времена и всички истории обаче има по някой, който не е схванал ситуацията. Така се случило и тук с един от новите готвачи, който в опит да впечатли императрицата приготвил торта Медовик. Елисавета Алексеевна останала толкова очарована (въпреки меда), че възнаградила готвача, а тортата се превърнала в един от основните десерти, сервирани в двореца.

Бонус: Московско муле

Коктейлът е освежаващ в горещите летни дни (които, надяваме се, все някога ще дойдат) и се прави изключително лесно. Всичко, което ви трябва, се свежда до 3: джинджифилова бира, водка и лайм. Наздраве!