Внимание, внимание! Гаварит Масква: Вкусът на Русия


Боршът може и да е по-популярен, но солянката е истинската царица на руските супи. Представлява плътен, наситен с вкус бульон на месна основа, който е и солен, и пикантен, и кисел, и същевременно леко сладникав. Подходяща е за зимния сезон, но не виждаме причина да не опитате да приготвите солянка и на прага на пролетта. Необходими са ви няколко различни вида месо, което се приготвя дълго на бавен огън. Най-общо рецептата включва както сушено, така и прясно говеждо, шунка и колбаси. Добавят се лук, моркови, чесън, чушки и домати. Позволени са своеволия със зеленчуците, а подправките за допълнителен цвят са задължителни. Ястието е пристигнало в Русия през Грузия, затова често се яде с аджика (пикантен червен сос от Кавказ) и лаваш (грузински плоски питки).

Бьоф Строганов

Това небезизвестно руско ястие е един от най-популярните "вносни продукти" на западноевропейските семейни трапези. Класическата рецепта включва говеждо филе, лук и гъби, задушени в бяло вино и заквасена сметана, но има безброй вариации, призоваващи към употребата на доматено пюре, горчица или червен пипер. Легендата разказва, че ястието е кръстено на Строганови: семейство търговци, радвали се на огромно богатство и мощ през руските царски времена. Да обезсмъртите името си във вид на страница от готварската книга? Какво пък, приготвянето на храна също си е вид изкуство.

Медовик

Руската кухня не е само месо и тестянки, напълнени с… ами, месо! Десертите също заемат специално място в руската кулинарна култура. Един от любимите ни руски сладкиши (освен шоколадовите бонбони на грамаж, от които можеш да опитваш, докато кръвта ти не залепне от захар) е традиционната медена торта. Мека, ронлива и с божествен вкус, тортата Медовик е направена от поне 15 различни пласта, множество подправки (като джинджифил и канела), подсладена заквасена сметана и кондензирано мляко. Легенда има и тук, макар да не твърдим, че е автентична. Императрица Елисавета Алексеевна, съпругата на император Александър I, не понасяла мед и забранила на придворните си готвачи да използват и грам от него. Винаги във всички времена и всички истории обаче има по някой, който не е схванал ситуацията. Така се случило и тук с един от новите готвачи, който в опит да впечатли императрицата приготвил торта Медовик. Елисавета Алексеевна останала толкова очарована (въпреки меда), че възнаградила готвача, а тортата се превърнала в един от основните десерти, сервирани в двореца.

