Как се стигна до твоето включване в екипа на TILT?
С Борислав (Чучков, продуцент на филма – бел. ред.) се срещнахме преди няколко години в Полша. И двамата участвахме в една програма, помагаща на източноевропейски режисьори и продуценти да реализират продукциите си. Той вече бе замислил TILT и ми представи основните неща около филма.

Колко време обмисля дали да се заемеш с този проект?
Изобщо не ми трябваше много време, за да се реша. Историята ми хареса от самото начало – и основните персонажи, и политическият бекграунд. На практика започнахме да работим заедно по TILT още в Полша.

Би ли обяснил каква точно бе позицията ти в екипа на филма?
Ами, наистина е малко сложно. Аз съм нещо като драматургичен консултант. Процедирахме така – те ми дадоха първия вариант на сценария, а аз го преработих леко и им го върнах. След което ми предоставиха втория му вариант и така нататък. През цялото време говорихме със сценаристите и режисьора за това какви точно трябва да бъдат героите и как трябва да се развиват в течение на филма.

Забавлява ли се по време на работата си с българския екип?
Хаха, да, абсолютно. Работата вървеше много приятно и забавно, въпреки че голяма част от нещата ставаха по интернет.

Значи не успя да посетиш България по време на снимките?
Не, за съжаление. Скоро обаче ще поправя грешката – ще присъствам на премиерата, така че най-сетне ще мога да видя София. Нямам търпение.

А гледа ли вече завършената версия на TILT?
Да… Oт екипа на филма ми изпратиха едно DVD и го изгледах. Всъщност не съм абсолютно сигурен, че това е финалната версия, но ми се струва, че е точно тя. Мога спокойно да кажа, че ми хареса, дори доста. Все пак не съм гледал TILT на голям екран, а усещането в киносалона винаги е по-различно.

А има ли нещо, което би променил в сценария, ако можеше да върнеш времето назад?
Хаха, е, аз не съм сценарист на филма. Но не, не бих променил нищичко – TILT се е получил идеално.

Гледал ли си някой от по-новите български кинопродукции – Дзифт, Светът е голям и спасение дебне отвсякъде или пък Мисия Лондон?
Не, за съжаление. Но гледам доста европейско кино – най-вече комедии, както и драма. Е, от време на време пробвам и някой американски филм, но най-вече по-малки арт продукции.

Кой беше последният филм, който гледа с кеф?
Чакай да помисля… ох, съвсем забих. Разбира се – Черният лебед на Аронофски! Много добър филм, сигурен съм, че тепърва ще получава награди.

През 2010 работи ли над някакви други филми освен TILT?
Не точно – работих над няколко телевизионни програми, но не над пълнометражен филм. Вече имам няколко идеи за нещо по-голямо, но все още е твърде рано да кажа по-конкретно. Миналата година концентрирах усилията си в написването на книгата ми Kolonie der Nomaden.

Как бе приета книгата – от критиката и от публиката?
Историята и начинът, по който е написана Kolonie der Nomaden, са много некомерсиални. Така че аз не се надявам на някакви страхотни печалби. Адски доволен съм обаче от оценките на литературни критици, както и от реакцията на хора, купили си книгата – на всички тях им харесва, а това е най-важното.

TILT е в кината от 11 февруари
Трейлър и подробна информация за филма ще намерите на tilt.bg