Войната и мирът: Литературни срещи

Само в рамките на 1 година фондация Прочети София ни срещна с литературата цели 2 пъти, а сега дойде време и за третия сезон на Литературни срещи. Този път събитията се провеждат в Театрална работилница Сфумато и протичат паралелно с ежегодния фестивал Малък сезон, посветен на творческата работа на най-младите в различните изкуства. Двата фестивала са обединени от темата Войната и мирът, като в програмата са включени тематични инсталации, постановки, дискусии и литературни четения. Всички събития са със свободен достъп.

Традиционно Литературни срещи разглеждат различните аспекти в литературата и тяхното място в контекста на политиката, изкуствата, социалните проблеми и актуалните въпроси. Настоящото издание на 24 и 25 юни предприема малко по-различен подход и този път се концентрираме върху разнообразните видове писане, свидетелския разказ, литературната журналистика, репортажа, есеистиката и писмата.

Фестивалът започва на 24 юни непосредствено след постановката на режисьорката Василена Радева Времеобичане, базирана върху романа на Георги Господинов Времеубежище. В представлението участват студенти от департамент Театър на Нов български университет, а веднага след финала му оставаме за откриването на звуковата и визуална инсталация Убежища в зала Underground на Сфумато. Проектът представя експозиция от вещи, които крепят личния мир в извънредната ситуация – вещи, които пазим, за да помним нормалността. Всеки от нас може да се включи в изложбата, като остави списък на своите собствени „вещи-убежища“, за да можем заедно да прозрем през мъглата на войната и да открием вещественото, което пази мира.

Следва основното събитие за първия ден от фестивала – в 20:00 на Голяма сцена слушаме Разкази за войната и мира: седем лични истории. Журналистите Мария Черешева и Георги Милков, издателят Манол Пейков, поетът и преподавател Йордан Ефтимов и други обсъждат естеството, произхода и последиците от войната като явление и разсъждават за усилието, което изисква опазването на мира. Отправната точка е войната в Украйна, а оттам потъваме в личните истории на журналисти, военни репортери, литературни теоретици, доброволци и бежанци, принудени да напуснат родината си заради военните действия.

На 25 юни продължаваме в същата посока, като този път слушаме непубликувани досега текстове от Албена Тодорова, Албена Стамболова, Петър Денчев, Петя Кокудева и Тодор П. Тодоров. Четенето започва в 17:00 в Камерната зала, а прочетените Писма за фронта остават за публиката на Литературни срещи.

Британският журналист, писател и историк Оуен Матюс пристига в България специално за централната дискусия Репортажи за разломите на света, която започва в 18:00 в Голямата зала. Матюс е учил в Оксфорд, бил е журналист на свободна практика в Босна, а през 1997 година става кореспондент на списание Нюзуик, отразявайки втората чеченска война. Между 2001 и 2006 година активно отразява конфликтите в Афганистан и Ирак. Автор е на изключително успешните книги Децата на Сталин: три поколения на любов и война, Безупречен шпионин и Overreach.

С него разговаря журналистът и поет Димитър Кенаров за жанровете и възможните разкази на някои от най-стъписващите събития в съвременната ни история. Последната книга на Кенаров Диктатори, трактори и други приключения излезе преди броени дни, а освен нея той е автор на стихосбирката Пътуване към кухнята, с която той печели специална награда на конкурса за литературен дебют Южна пролет. Завършил е Мидълбъри колидж и Бъркли, а негови преводи, есета, репортажи и пътеписи, с които печели редица награди, са публикувани в българската и чуждестранната преса. В момента живее в САЩ и пише репортажи за The New Yorker, Foreign Policy, Boston Review и други. Част от тези текстове можем да прочетем в новата му книга. Модератор на дискусията Репортажи за разломите на света е литературната теоретичка и преподавателка Биляна Курташева.

И докато досега сме се фокусирали върху нехудожествената литература, завършекът на Литературни срещи е в мерена реч: в 20:00 на сцената пред Сфумато започва поетическо четене от антологията Поезия срещу войната. Освен поезия от някои от авторите, включени в книгата, слушаме и музиката на Свилен Ноев от група Остава. Веднага след четенето в 21:00 гледаме Приказки за мъртвата царкиня от Николай Коляда, под режисурата на Ана Батева на Голяма сцена и част от Малкия сезон.