Статис Карапанос & Себастиан Роланд
Зала България, 24 февруари, 19:00, 15-30 лв. от eventim.bg
Карапанос следи пръстите си по флейтата от малък, когато все още живее в Атина. От 13-годишен вече е в България и учи в музикалното. училище в София. Своето висше кара в Карлсруе, Германия и от там минава през няколко ансамбъла, оркестъра и театри, където изследва различни стилове, включително джаз и хард рок. Хваща и друг вид флейти, като напречна, пиколо, алтова, басова и контрабасова. Сега Статис застава пред Софийска филхармония за рядко изпълняваните Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Тук палката хваща диригентът Себастиан Роланд, който остава и за Симфония №2 от Гуно.
Лидия Байч и Саша Гьотцел
Зала България, 6 март, 19:00, 30-55 лв. от eventim.bg
Тя е родена в Санкт Петербург и попива първите си уроци по цигулка от дядо си, когато е само на четири. Още толкова години по-късно печели първото си международно състезание и с наградите не спира дотук. Кариерата ѝ я води в Япония, Русия, САЩ, Корея, Великобритания и много други световни сцени, където настройва цигулката си Гуарнери дел Джезу ex Guilet от 1732. Лидия я опакова наново за Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски, а диригентът Саша Гьотцел включва Първата симфония на съперника му приживе – Брамс.
Емануил Иванов
Зала България, 10 март, 19:00, 15/30 лв. от eventim.bg
Идва от Пазарджик, но стига до Ла Скала, когато е на 22, а сега ще седне зад пианото на Софийска филхармония за Концерт за пиано и оркестър №5 Египетски на Камий Сен-Санс. Иначе в момента се качва по стълбата на своя музикален път с Паскал Немировски и Антъни Хюит в Кралската консерватория във Великобритания. Вече е печелил ред награди и е участвал в доста майсторски класове, а за този концерт към него с диригентската си палка се присъединява Алесандро Круделе. С нея той вече е водил Лондонската филхармония, Шотландския симфоничен оркестър на BBC, Симфоничния оркестър на Мелбърн и много други, включително в Азия. Тук, освен за Сен-Санс се качва и за Симфония в ре минор от Цезар Франк.
Готие Капюсон & Найден Тодоров
Зала България, 24 март, 19:00, 50-90 лв. от eventim.bg
Първият хваща виолончелото, когато е само на пет, и развива таланта си в Парижката консерватория. През 1999 печели първа награда на Музикалната академия Морис Равел в Сен Жан дьо Луз и на конкурса Андре Навара в Тулуза и успехите му никак не спират там. Свири с диригенти като Бернард Хайтинк, Клаудио Абадо, Шарл Дютоа и Кристоф Ешенбах, а за камерните си изяви си колаборира с имена от ранга на Виктория Муллова и Марта Аргерич. Вече се познава добре с Виенската, Мюнхенската и Нюйоркската филхармонии, а онлайн се качва в предавания като Prodiges, Now Hear This и The Artist Academy. Сега под палката на маестро Найден Тодоров се приготвя за Вариации на тема рококо за виолончело и оркестър в ла мажор от Чайковски, но не напускаме местата си, защото същата вечер звучи и Магнификат от Дж. Рутер.
Еманюел Паю
Зала България, 31 март, 19:00, 30-55 лв. от eventim.bg
Той носи титлата на най-младия солист в историята на оркестъра на Берлинската филхармония и е единстве-ният флейтист, който подписва договор за соло записи с EMI Classics. Обича да експериментира с барок, джаз, класика, камерна и оркестрова музика. Присъства на сцената на фестивали в цяла Европа, САЩ и Далечния изток и свири соло в световни оркестри като Лондонската филхармония, Цюрих Тонхале, оркестъра на Мариински театър, Камерата Залцбург и много други. За концерта със Софийска филхармония го слушаме под палката на Даниел Орен, който стъпва по нотите от дете чрез пеене, пиано и виолончело, а на 17 решава, че диригентството е неговият окончателен път. Гост-диригент е в Европа, Азия и Америка на сцени като Ла Скала, Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт Гардън в Лондон и Виенската държавна опера. Тук двамата събират талантите си за Симфония №4 от Чайковски и неокласическия Концерт за флейта от Карл Нилсен.