ЯРОСТ
Колибри, 19лв
За романа на Салман Рушди (спечелил Ман Букър за Среднощни деца още през 1981) казват, че често се опира в биографията му – главният герой Малик Соланка също е индиец от Бомбай, завършил в Кеймбридж и устроил живота си във Великобритания. И двамата рязко заминават за Щатите (Рушди – през 2000, година преди да излезе Ярост), а връзката в емоциите им според Ню Йорк Таймс е като тази между кукловод и марионетка. Конците в романа водят към нощ, в която Малик е обзет от мисли за убийството на съпругата си, а страхът от собствения му гняв го тласка към бягство в Ню Йорк. Вместо обаче да се отдалечи от демоните си, той попада в епицентъра на още по-унищожителна ярост, която увеличава мащаба на романа до "безмилостна трагикомедия за ужасните и абсурдни сътресения в съвременния глобализиран свят".

ПОДЗЕМНАТА ЖЕЛЕЗНИЦА
Лист, 18лв
С нея Колсън Уайтхед стига чак до Пулицър, Американската книжна награда, дългия лист на Букър и медал Андрю Карнеги за майсторство в областта на художествената проза. Сериозен списък, заради който да я хванем и ние, но не и единствена причина. Романът с историческа основа следва по петите младата чернокожа робиня Кора, която през 19 век бяга от плантация в Джорджия през системата от скривалища, популярна като "подземна железница". В пътя си до гарата на свободните щати тя среща и младия Цезар, а пътуването ѝ се оказва алегория не само за порастването, но и за тъмните тунели в човешката история, през които всички трябва да преминем. А, и още нещо – скоро очакваме мини сериал по книгата, режисиран от Бари Дженкинс (който през 2016 взе Оскар за Лунна светлина).

ЗАВРЪЩАНЕ

Orange Books, 18.90лв
Робството е рана, която не зараства никога. Това е мисълта между редовете на първия роман на 26-годишната Яа Джаси, която събира в него историята на няколко поколения жени с корени в Гана и настояще в Америка. Началото ни връща назад до 18 век, когато две полусестри, Ефия и Еси, се раждат в съседни села, а с тях родословното дърво на семейството тръгва в две посоки – докато първата се омъжва за англичанин, другата се оказва жертва на британската колонизация. "Завръщане е история за унищожителните игри на съдбата и жестокостта на времето. Тя лъкатуши между плантациите на Юга и Гражданската война, между въглищните мини на Прат Сити, Алабама и джаз клубовете и наркоманските бърлоги в Харлем", пишат Orange Books, които издават книгата на български (в превод на Елка Виденова) малко след като взима награди като американската National Book Critics Circle за най-добър дебют.

МОРСКА КНИГА
Жанет 45, 17лв

"Мръдни, Ишмаел. Помести се, Йона. Направете място за един разказ за риби, шеговит и фантастичен, странен и меланхоличен, който следва да заеме полагащото му се място сред класическите екзистенциални разкази за обитателите на океанските дълбини", пише журналистът Хамптън Сайдс за книгата на норвежеца Мортен А. Стрьокснес. Ако решим да я зачетем, ще се окажем в малка лодка с автора (а и в главата му) и неговия приятел Уго, които плават в очакване да срещнат загадъчен вид гренландска акула с тегло един тон и 200 години живот. Докато се надяват да се появи обаче, двамата скачат и в дълбочините на науката, поезията, екологията и митологията, което звучи и като "любовна песен за морето с всичките му загадки, трудности, чудеса и животворно величие".


МАЛЪК ЖИВОТ

Лабиринт, 23.90лв
Наричат този роман (финалист за Ман Букър и Американската книжна награда) "най-амбициозната хроника за социалния и емоционален живот на гей мъжете", а за да се подготви за него, американската писателка Ханя Янагихара събира и изучава фотографски портрети на млади мъже, погубени заради секс и наркотици. От тях изпъкват и нейните четири персонажа – адвокат, архитект, художник и актьор – които животът събира по време на следването им в Ню Йорк и не разделя много години. Тъкмо приятелството им впоследствие се оказва и спасителен пояс, но не и без всеки от тях да стъпи смело в проблемите си – от потисканата любов и склонността да оправдаваме онова, което не можем да променим, до насилието и травмите в детството, за които все някога трябва да проговорим на висок глас.

НЕВИДИМИТЕ ГРАДОВЕ

Колибри, 15лв

Построена като измислен диалог между Кублай хан и Марко Поло, книгата на Итало Калвино (най-превежданият приживе италиански автор) гради един върху друг 55 разказа за пътуванията на Поло в точно толкова различни градове. Всеки от тях върви с определение като "лек", "непрекъснат" или "скрит", а, точно като от дочут разговор, въображението ни прескача заедно с постмодерния език между всевъзможни уловени картини, мисли и усещания. Неслучайно критиците намират в книгата метафори за паметта, желанието, знаците и размените в живота, а прозата на Калвино наричат "поема" – със сигурност голяма литература в обем от 120 страници, която е време да сложите в сака и библиотеката си, ако сте изпуснали изданието от 90-те.