Време за игри: три настолни попадения

Обичаме настолните игри. Разгръщането на терен, подредба на фигури, точните карти, късметът на заровете, хитростта на опонентите, изграждането на стратегия, всички тези компоненти ни карат често да се събираме с приятели и да прекарваме по няколко часа над масата за игри. И като запалени борд геймъри, събрахме едно тройно комбо от игрите, които най‑често играем напоследък.

Каскадия

Много красива игра, която изправя играчите пред предизвикателството да развиват терени (степ, планини, водни терени, пустиня), които да населяват с различни животни (лисици, сьомги, мечки, ястреби, елени). С всеки ход на принципа на пъзела намествате и изграждате хабитати (колкото повече плочки от един терен една до друга, толкова повече точки) и избирате животни. Всяко от тях има различна комбинация на пулове за оптимален брой точки. Cascadia е за до 4 играчи, а средната продължителност е около 30 минути.

Azul

Още една игра, която освен с геймплей впечатлява и визуално. В Azul имате за цел да редите плочки с различен десен, вдъхновени от изкуството на Мавритания. Така както вдъхновен и впечатлен е бил португалският крал Мануел I при посещението си в Алхамбра. Играчите събират пъстрите плочки от пазара, а в по-късния етап на играта ги редят на таблото си. В зависимост от подредбата на декора, който сте избрали, получавате и вашите точки. Azul също може да се играе с до 4 души и средно продължава около 30 минути.

WolfWalkers: My Story

Ирландското анимационно студио Cartoon Saloon издаде трилогия, вдъхновена от келтската митология. С Wolfwalkers то разшири гамата на продукти в магазина си извън задължителните DVD и постери. От студиото пуснаха и две настолни игри. Тази тук е играта с карти за двама играчи. На всеки ход теглите една от шестте карти с две лица – от едната им страна има зададени сюжети или задачи, от другата е артуърк от филма, който е свързан с някоя от задачите, които могат да ви се паднат. Всеки играч в края на играта ще нареди 25 карти (5 редици и 5 колони), като е търсил съответните форми, фигури или сбор в зависимост от задачите, които си е изтеглил. Не е задължително да сте гледали филма, но би увеличило удоволствието от играта. Играе се средно около 25 минути.