Вероятно често се случва хората да се обръщам към теб с Неми, а не с Лисе?
О, случва се постоянно. Но това е следствие от работата ми – вече не му обръщам особено внимание.

До каква степен си приличате с Неми?
Имаме достатъчно общи черти, за да бъдем добри приятелки. Но далеч не достатъчно, за да бъде поредицата за Неми моя автобиография.

Популярността на комикса направи ли те знаменитост в Норвегия?
От години Неми е изключително известна в моята страна. Радвам се за това, но самата аз предпочитам животът ми да си остане личен. Някой беше казал, че художниците на комикси са свенливи ексхибиционисти – намирам това твърдение за забавно и донякъде за вярно.

13 години след първия брой на твоя комикс все още ли е забавно да работиш над него?
Обожавам това, което правя. Ако дойде ден, когато вече не ми е забавно, това неминуемо ще се отрази. Тогава ще е време да спра.

А дали някога Неми ще премине от комикс в анимационен сериал?
Съмнявам се. Аз не съм аниматор. От самото начало Неми си е моето момиче и никак не ми се иска някой друг до поеме контрол над нея.

Когато излезе първият епизод на Неми, подозирала ли си, че един ден твоята героиня ще говори на български?
Предполагах, че подобно нещо е невъзможно. И не мога да ти опиша колко съм щастлива, че не бях права.

Комиксът вече е издаван в няколко европейски страни. Как успяваш да направиш хумора в него разбираем за толкова различни хора като англичани и българи?
Благодарна съм за всеки нов читател на Неми, но всъщност нямам никаква представа как да пиша специално за определена група хора или нация. Просто се опитвам да правя неща, които самата аз бих чела. Ако на мен ми харесва, може би ще допадне и на други.

Колко често историите са базирани на истински случки?
Много, много рядко, заклевам се. Освен това "базирани на" е доста разтегливо понятие… Каквото и да пиша, винаги ще бъде свързано с нещо реално, независимо дали в моя живот или в този на някой друг. Но за да се превърне това в комикс, аз трябва да го преработя и онова, което излиза на хартия, обикновено не изглежда никак близко до някаква истинска случка.

Какви обикновено са феновете на Неми – готик аутсайдери или пък костюмирани мениджъри?
Знаеш ли, последния път, когато раздавах автографи, първият човек на опашката беше жена на около 60. Точно зад нея пък беше 17-годишен блек метъл фен. Честно казано – винаги е било така. Защото Неми има приятели навсякъде.

Каква музика предпочиташ?
Слушам готик и метъл, точно като Неми. За разлика от нея харесвам и други стилове.

Мислила ли си някога да направиш блек метъл комикс?
Омъжена съм за блек метъл музикант (Симен Хестнес, свирил в някои от най-големите норвежки групи – Borknagar, Arcturus и Dimmu Borgir – бел.авт.) и имам доста приятели от тази сцена. Никога обаче не съм била голям почитател на жанра. Всъщност Неми започна като готик комикс, но с годините се промени – нямаше как да продължавам сериите толкова дълго с подобно ограничение.

Знаем, че си рисувала обложките за албуми на няколко норвежки групи. Кои точно?
Правила съм обложки за албумите на Goth Minister, Aura Noir, Ved buens ende и Lamented Souls. Въпросът е, че преди да започна Неми, работих всякакви неща – бях барман, почиствах къщи и илюстрирах детски книжки. Журналистите обичат да споменават албумите, над които съм работила, но това никога не е било постоянна работа за мен.

Кои са комикс художниците, на които се възхищаваш и от които си се учила?
Единственият, който със сигурност е оказал влияние върху работата ми, е шведът Чарли Кристенсен. Поредицата Fables на DC Comics е страхотна, но освен нея и Mutts тези дни чета само норвежки комикси.

Комикс колекцията Звезден прах и лъжи
е в книжарниците от издателство Роборид, 20лв