„Времеубежище“ в краткия списък за награда „Букър“

По време на специално онлайн събитие с предстедателката на журито – френската писателка и журналист Лейла Слимани, научихме, че романът Времеубежище на Георги Господинов влезе в краткия списък за международната награда Букър. Новината е изключително вълнуваща, защото Господинов е първият български автор с номинация за престижната международна литературна награда. Припомняме, че книгата е в превод на Анджела Родел, която също е част от номинацията.

Наградата Букър е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Джулиан Барнс.  Преди 18 години 2005 г. започва да се връчва и международният Букър само за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. С тази номинация Георги Господинов се нарежда до други номинирани автори през годините като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, Ани Ерно и други.

Обявеният по-рано кратък списък се състои от шест книги и съдържа творби от държави от 4 различни континента, като сред тях има два дебюта и една финална творба (от най-възрастния номиниран автор). Книгите в списъка разглеждат предизвикателствата на майчинството, борбата на работниците без документи и опасностите от носталгията. По думи на носителката на Гонкур Лейла Силмани „Всички тези книги са дръзки, подривни, приятно перверзни. Това е списък със забележително разнообразие“.

Журито на тазгодишното издание е оглавено от Слимани, а до нея застават Уилям Блакер, един от водещите британкси предовачи от украински, малайзиският автор Тан Туан Енг, който е в краткия списък на наградата Букър през 2012 година, Парул Шегал – критик и автор за The New Yorker и литературният редактор на Financial Times Фредерик Студерман.

За тези, които все още отлагат или по една или друга причина не са стигнали до Времеубещиже, споделяме и думите на Господинов за романа: „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен. Той се разделя с една мечта по миналото или с това, в което то се превръща. Писах (и трих) за смесването на времена, когато паметта, лична и обща, си събира багажа и си тръгва. За новата обсесия на Гаустин и дискретното чудовище на миналото, което идва срещу нас. За времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом“.

Големият победител става ясен на 23 май, когато се провежда официалната цермония по връчване на наградата международен Букър в Sky Garden в Лондон.