Не сме разбрали вчера, че йога е път, на който си струва да стъпиш. Но ето едно място, където ни отвориха вратата и ума към подход, който е точният за нас – в Santosha влизаме, за да научим гъвкавост и в глезените, и в главите. Студиото е живо от няколко месеца, а днес на входа събуваме обувки и се запознаваме с фоайето – поздравява ни с жесток интериор, широки бели стени и илюстрации с чисти линии, вдъхновени от Изток. Тук сядаме за чаша чай преди и след часа, търсим златен тамян или пък тефтер, в който има място и за списъка задачи за деня, и за въпроса "а днес намери ли време за практика?".

Че йога може да бъде част от живота е философията на днешния ни учител – Нели Леви. Не в смисъла на това да стигнем до просветление и да променим коренно дните си, а че гъвкавостта от класа и отпускането от релаксацията са нещо, което трябва всеки път да слагаме с дрехите за работа. След като получават практики тук и в Индия, духовни имена и часове уроци, Нели основава Santosha заедно с Нина Сотирова покрай другите им занимания (като дизайн и бизнес планиране). Идеята е да предложат различни стилове йога и масажи, да организират пътувания и да правят класове и с бременни, и с деца, и с хора, които искат повече релаксации, и с тези, които се надяват да станат по-силни. Затова в графика виждаме имена на няколко учители и няколко стила йога (всеки – с обяснено приложение и цел).

Нашата тази неделя е ащанга виняса, която зарежда, изчиства главата, прави ни силни и гъвкави и постоянно обръща внимание и на начина, по който седим, и на дъха ни – неща, които после може да си вземете с вас по улиците навън. Започваме с пеене на "ом", което не е задължително, но има защо да се случва – то е като поздрав или направо коридор, през който влизаме в практиката. В голямата и светла зала следват слънчевите асани, които бързо ще ви обърнат с краката нагоре по всякакъв начин – и буквално, и в смисъл, че повалят идеята за йога като скучен час на бавно разтегляне.
Това е една от по-трудните практики в студиото и е лесно да се изгубиш в целта да направиш някоя впечатляваща поза или да станеш толкова гъвкав, че да си сложиш крака зад врата. Но идеята е друга: да се съсредоточиш върху дишането и да правиш нещата без насилие, докъдето можеш, за да стигнеш баланс – докато мозъкът ти също прави гимнастика. Затова има и варианти за начинаещи, но в крайна сметка по-важното не е ударното усилие веднъж в седмицата и високите цели, а йога всеки ден – ако имаш десет минути, ще спечелиш и от тях. По-дълготрайният начин? Бавно и с натрупване.

След няколко скока, разтягания и уроци по правилното дишане в тази практика (нарича се уджаий и "няма проблеми, ако ви е смешно как се чувствате, няма нужда да сме вечно сериозни"), Нели обяснява, че е абсурд да се правим как в залата веднага включваме на други честоти. Да, нормално и естествено е в главата ти да светне като въпросителна онзи имейл, на който забрави да отговориш, целта е да забележиш този мисловен процес и да го насочиш съзнателно в друга посока. Точка първа от дневния ред: постигане на мисловна дисциплина, за да не разпиляваме енергия наляво и надясно. Според някои учители, точно това е йога.

Дали я постигнахме за час и половина? Е, само донякъде. Не сме съвършени, но научихме важния урок – да правим телата си здрави и щастливи с една древна практика може да отвори място за по-дълбоко дишане в нашето тук и сега.

Студио Santosha е на Бенковски 11
santoshayoga.eu