Всички на масата

Настолните игри са вторият ни най-любим повод да завъртим приятели около масата (след "елате да я пренесем в новата ни триетажна къща"), затова скачаме от кеф, че идват цели три дни с тях във Fabrica 126. Преди да седнем в кръга с нашите Cards Against Humanity, вадим три мега забавни тестета, за които ще се оглеждаме на феста – не са мега нови, но кой може да е в час, когато постоянно излизат още колоди Dixit?!

Exploding Kittens

Нито едно животно не е било взривено при създаването на тази игра, но Kickstarter гръмна с кампанията ѝ, която, вместо желаните 10 000 долара, събира 8 милиона от над 200 000 души. И как да не подкрепиш това: до 5 човека по ред теглят карти от колода, която крие котки-бомби, с една по-малко от играчите; попаднеш ли на някоя, умираш бързо, ако нямаш карта за обезвреждане. Освен тях, можеш да използваш и картони за действие, които завъртат руската рулетка в ущърб на съседа. Но и това може да не те спаси, ако той метне карта Nope, с която, фръцкайки се, отказва да изпълнява командите ти. Така, с напрежение и обрати, играта продължава, докато котетата елиминират всички играчи, без един. Ако вече чакате тесте от Amazon или boardgames-bg.com (49лв), загрейте с мобилната версия, макар че си е съвсем друго да отвориш кутията и тя да каже "мяу".

Secret Hitler

Не го пише на кутията, но "по-добре да играете с хора, които могат да ви простят всичко". Този фен отзив обобщава похвалите, които продължават до "това е най-забавната игра със скрити роли на света". В момента и тя самата е неоткриваема, но, вместо да чакате излизането на новите бройки, принтирайте си я от secrethitler.com. А после: събирате 5-10 дебелокожи, които тайно и безразборно се разделят на фашисти, либерали и един Хитлер. Фашистите познават своите и главатаря си, когото трябва да направят канцлер с налагане на закони. Либералите не се познават, но следва заедно да спрат диктатора, като прокарват свои политики. Или просто като гръмнат гадината. А Адолф? Той гледа да не умре и се стреми към властта. Безскрупулни ходове и интриги, предизвикани от неизвестността при либералите и натиска на фашистите, са гаранция за велико изкарване, но не за всеки, така че имайте подръка и едно Не се сърди човече.

Spaceteam

Вместо да ви настървява срещу останалите муцуни на масата, в тази игра всички сте един отбор и се състезавате с часовника. Историята ви качва на космически кораб, който се скапва от-до и екипажът ви (от 2 до 6 астронавти) трябва да го ремонтира част по част, като всеки има различна роля на борда и произволно придобити инструменти. Ще се наложи да си подавате оръдия и да синхронизирате действията в изграждането на стратегия в кратки срокове, което, сами ще усетите, може да се случва по един-единствен начин: с викове. Неслучайно играта се описва като подходяща за "хора, които обичат космически кораби и да крещят на приятелите си". Има и мобилна версия, в която картите са заменени с бутони, но ви препоръчваме аналоговия вариант – картоните са водо- и сълзоус­тойчиви, което не можем да гарантираме за телефона ви.

Sofia Board Game Weekend е във Fabrica 126 от 23 до 25 март, 7лв за ден, 12лв за два, 15лв за целия фест