Всичко тече – разхлаждащи фонтани за топлите дни и нощи

пред Народния театър

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Коко Тайсъна

Пространството пред Народния театър се е променяло значително през годините, но винаги е било покрито с повечко зеленина, приятни алеи, а от един момент – и с приятен фонтан. През 1998 там поставиха и статуя на русалка (дело на Георги Чапкънов), после пък известно време фонтанът и басейнът пресъхнаха, но от 2006 действат отново. Тези дни около тях е истинско стълпотворение от майки с деца, вечните шахматисти и младежи с бирички.

в парк Ген. Владимир Заимов

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Коко Тайсъна

Тук фонтаните са няколко – разположени са по протежение на основната алея и ги приветстваме като особено добро допълнение към пейките, странните и отворени за интепретация скулптурни творби по поляните и безплатния безжичен интернет. Особено ни допада фонтанът със статуя на гола красавица.

пред Президентството

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Коко Тайсъна

Басейнът и фонтанът пред сградата на Президенството са дело на арх. Петър Дойчинов и са си нещо като символ на града. Покрай обновяването и осветяването на ключови места тук, и този фонтан придоби свеж вид, нова технологична система за движение на водата, че дори и прожектори за кокетен блясък през нощта.