Като изключим постоянните участници – ти, Карл Фиерсън и Пат Апълтън, De Phazz е проект с постоянно сменящ се състав. Не е ли трудно да се работи по този начин?
Някои песни и стилове изискват различни музиканти. Песента е тази, която решава как да бъде изпълнена най-добре. Накрая и аз, а с мен и вие получаваме по-цветен продукт.

Новият ви албум Big ще се появи по-късно тази година, кажи ни нещо повече за него.
Албумът е резултат от съвместната ни работа с Radio Big Band Frankfurt. Нещо като колекция на най-големите хитове на De Phazz, записани заедно с Big Band. Беше огромно удоволствие да го направим.

Казваш, че всяка песен има скрит мотив – нещо, което да те накара да се вслушаш по-внимателно. Коя беше последната песен, която те грабна?
Това е все още неиздадено парче, наречено Fear is My Business. В него става въпрос за новините по телевизиите или вестниците – един бизнес, базиран изцяло на страха.

Какво те вдъхновява да продължаваш да правиш музика с De Phazz след всички тези години?
Това, което ме кара да продължавам е непрестанното търсене на перфектната песен. Изглежда, все още не съм я намерил.

Не се плашиш да смесваш джаз, соул, латино, трип хоп, дръменбейс и лаундж. Отворен ли си дори за по-смели миксове?
В музиката, която правим, обичам да съчетаваме неща, които обикновено не си отиват и ако мога така да се изразя – изобщо не си принадлежат. Това всъщност е най-интересната част от работата ми.

Какво си спомняте от първото ви гостуване на Sofia Jazz Peak и какво очаквате сега?
С нетърпение очаквам една прекрасна и очарователна вечер – каквато си спомням, че изживяхме и предния път.

Какво ще изпълните заедно с Ангел Заберски биг бенд?
Ще дадем възможност на публиката да чуе стари неща, някои от най-добрите ни парчета, но в изпълнение на 20 музиканти и на живо. Мисля, че това е напълно достатъчно за едно чудесно изживяване на публиката.

De Phazz са в НДК, зала 1, 17 април, 19:30, 40/50/70лв от eventim.bg