Вътрешна красота – няколко много зелени вътрешни дворове в идеалния център

Ъгъла на Раковски и Левски

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Александър Величков

Това е и един от най-големите вътрешни дворове в центъра – разположен е между Гургулят, Раковски, Левски и Фритьоф Нансен, който има поне пет входа, някои от които обаче се заключват. Вътре са се поместили няколко сгради и една много просторна градинка с пейки, която през лятото е достатъчно сенчеста за пиене на биричка, а през останалото време пък е на завет от вятъра студен. Само не вдигайте твърде много шум след 10 вечерта, че обитателите на околните сгради се сърдят, и с право.

Лайош Кошут 18

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Александър Величков

Вмъкнат между няколко стари кооперации на Лайош Кошут вътрешен двор не предлага места за сядане, но пък е много, ама много зелен. Очевидно хората го поддържат доста усърдно, за което свидетелстват както подкастрените храсти, така и симпатичните дървени оградки и общото усещане за чистота. Браво.

Любен Каравелов 60 и 62

Автор на снимката Илиян Ружин, текст Александър Величков

Почти всички сгради по протежение на Любен Каравелов са доста стари (и красиви), така че вътрешни дворове по тази улица също не липсват. Между номер 60 и 62 открихме два, които пък може би някога са били едно цяло, но в един момент между две от сградите е издигната стена. Не са особено поддържани, но напук на това са доста зелени и крайно спокойни – истински рай за котките, които се припичат без никой да им се меси.