Вземи за вкъщи

Преди дни отключиха вратата му – първият физически магазин на Zara Home у нас. Може да сте "и какво от това?", ако ви харесва да пазарувате онлайн (където рафтовете на испанската марка се зареждат отдавна), но ние пък обичаме да докосваме всичко с ръка. Затова днес Линия 2 на метрото ни доставя почти до прага на магазина в мол Paradise, за да търсим три неща, които веднага бихме прибрали вкъщи.

Чаши със столче

Когато ги хващам, като електрически импулс от ръката до мозъка ми щраква образ как седя на терасата с една от тях и говоря и жестикулирам по начин, който кара течността вътре да се колебае дали да се разлее. Не е чаша с фино столче като деликатно стебло на растение, което докосваш за момент с върха на пръстите си, а е за дълги вечери и разговори – в самото дебело стъкло има нещо стабилно и адски приятно на допир. Коя от двете обаче – в кафявата (11.95лв) са потопени балончета въздух в стъклото, което я прави да изглежда като смола. Другата (12.95лв) е облизана от течна масленозелена боя само по ръбчето. Вместо да се чудя, прегръщам колебанието и ги взимам заедно. (С.С.)

Дръжки за шкаф

Още щом ги виждам, започвам да ги наричам ръкавели, макар че хич не ми се иска да зървам такива рисунки върху риза. Приличат ми на камъчета, по които някой е драскал с въглен на брега, след като огънят е бил раздухан от вятъра. Но по-ценното е друго – с подобна дръжка винаги можеш да спасиш от скука някой шкаф, както се случи с един банален чам в кухнята ми, върху който добра приятелка завъртя мило топче с черешка. Още ми е приятно да го дърпам за нея, за да вадя отвътре лук и картофи. Сега двата керамични ръкавела от Zara (11.95лв) ще свършат сходна работа с белите чекмеджета в банята ми. Рано ли ми е под душа да започна да мечтая за море и бряг, на който да подхвърлям камъчета? Никога. (Д.Т.)

Плетен кош

Когато ремонтираш спалнята, мислиш, че най-тежкото е минало, щом си готов с пода, стените, най-сетне имаш точния размер гардероб и къде да заспиш удобно. Грешно. Учудващо трудно се оказва накрая да намериш и кош за пране, който да не стои като кръпка, а да е комплимент за интериора и с кеф да го оставиш на видно място. Учудваща е и бързината, с която прането се трупа, затова кошът ми сродна душа е този с капак (89.95лв), а тук дори идва с бонус – заради смокинената форма прилича на интересна скулптура, която ще събира погледа на гостите вкъщи, щом хвана и моя още от вратата на магазина. Място в сърцето и дома ми обаче има и за тези без капак – един фикус отдавна си търсеше рустикална кашпа с дръжки. (В.И.)