Разкажи ми повече за започващото след няколко дни турне на Illmate Records.
Турнето започва на 30 април, минава през Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и завършва на 5 май в София. Избрахме тези градове, защото не сме сигурни дали ще ни стигнат паричките за повече, то си е изцяло на наши разноски. Тръгваме аз, DJ Darkstep, Logo5, Fars и Ruth. Във всеки град ще имаме подкрепа от местни банди.

Защо точно сега?
Защото на 30 април излезе албумът ми Animal. Решихме да съчетаем промотирането му с представянето на лейбъла.

А как решихте да си направите собствен лейбъл?
Решихме, защото 90% от българските рап изпълнители са бездарни, немощни и некадърни в музикално отношение. Това са хора, които нямат елементарно чувство за ритъм. Идеята на нашия лейбъл е тези некадърници да бъдат изгонени от рап сцената и никога повече да не им бъде предоставена възможността да хванат микрофон.

Доста крайно изказване.
Не е крайно, просто е факт. По принцип съм много добър и търпелив човек, всички мои близки добре знаят. Това обаче е предпоставка често да ми се качват на главата, което ме е превърнало в един от най-наглите и нахални изпълнители на нашето време (смее се).

Защо избра точно заглавието Animal?
Кръстих албума си на едноименна песен, която направих през 2005. Тя всъщност е най-старата вътре, другите парчета са съвсем скорошни. От няколко месеца съм се спретнал и успях да ги направя. Сега например не съм спал вече трети ден, събират ми се максимум 7 часа сън. Затова и на снимките изглеждам по тоя начин (смее се).

На кого е посветен албумът ти?
На хората, които имат усещане за музиката и които гледат на нея като на изкуство. Освен това искам да кажа, че в България онези, които се занимават с шоубизнес, са позьори и преструвки, които, като ги видя по телевизията, ми става лошо и заради тях после харча пари за лекарства. Не мога да понасям всичките тв водещи, които се правят на много отворени и всички раперчета, на които не мога да им гледам физиономиите. Този албум освен на ценителите е посветен също и на тях.

А защо трябва хората да купуват Animal?
Защото, ако не го купуват, просто ще умра от глад, в мизерия и ще продавам семки на националния стадион Васил Левски до края на живота си (смее се).

Ще видим ли и клип към някое от парчетата?
Да, даже вече започнахме да снимаме два клипа, скоро трябва да излязат. Наскоро заснехме и една реклама. В нея всъщност влизат първите 30 секунди от песен, клипа към която скоро ще пуснем. Песента се казва The Song и вътре сме всички от лейбъла.

Как стана това с рекламата?
Ми, спонтанно, предложиха ни и се съгласихме. Между другото, още не са ни платили за нея. Хей, момчета, хайде, какво става?! (смее се)

По принцип ти и хората от твоя лейбъл се смятате за ъндърграунд, но сега, с тази промоция публичните изяви и прочее, няма ли да се промени това?
В момента думата ъндърграунд е хиляда пъти по-комерсиална от думата комерс. Напоследък всички искат да избягат от светлините на прожекторите, защото да си ъндърграунд означава преди всичко да си независим, никой да не ти казва какво да правиш с цел реклама, пари или за да се харесаш на публиката. Ние сме такива. Дали ме знаят 100 или 100 000 души, аз винаги ще си бъда независим. Запазвам си правото да правя каквото си поискам с музиката си, без значение дали на хората това ще им хареса и дали ще се продаде.

Преди известно време рапът беше станал много популярен, сега това отмина. Съответно много хора спряха да се занимават с правенето на хип хоп. Ти обаче продължаваш, защо?
Ако те откаже това, че хората са спрели да слушат толкова масово хип хоп и че не го смятат за нещо модерно, то значи си от онези бездарници, за които говоря. Няма сила на земята, която да ме спре да се занимавам с това, което обичам. Ако някой си намира подобни причини или извинения да се откаже от рапа, това означава, че е боклук, чието място не е било и никога няма да бъде в тази музика. Тя се прави само със сърце и с дарба, дадени ти от Господ, и не е въпрос на избор.

Едно време имаше война между рапърите във Варна и в София. Ти в какви отношения си с другите изпълнители в твоя жанр?
Това с войната беше много смешно. Аз нямам отношения с никого от българските рапъри и те въобще не ме интересуват. Не ми дреме изобщо с какво се занимават. За мен са важни моят лейбъл и максимум още 2-3 банди у нас.

Мишо Шамара (сега Big Sha) направи песен със Snoop Dogg, ти не искаш ли да работиш с някой голям рапър?
О, въобще не ги познаваш тия момчета, с които аз искам да направя фийчъринг. Но честно да ти кажа, нямам за цел да правя песни с когото и да било, освен ако не ми е приятел.

Сред топ приятелите ти в MySpace видях Енио Мориконе?
Да, суперголям фен съм му. Много се радвам, че го има, за мен той е абсолютен гений.

Значи не се ограничаваш само в хип хоп музиката, а слушаш и други неща?
Слушам всичко от Pantera, Sex Pistols, The Beatles и Queen до Beastie Boys. Но хип-хоп изпълнителите, които по принцип харесвам, няма как да ме ограничават, защото те са и музиканти. Не правят просто семпли и бийтове с глас, има жица, тромпети, всякакви инструменти. Получават се много богати в музикално отношение неща.

А в твоята музика има ли живи инструменти?
Да, имам доста парчета с жив бас, живи барабани… Като цяло албумът ми ще е с много разнообразно звучене.

Речетативите в рапа включват доста текст и обикновено изразяват много лични неща. Подобна показност на вътрешни усещания не те ли притеснява?
Най-личните ми и искрени неща обикновено ги изразявам по някакъв начин с поезия, те никога не са буквални. Но в парчетата, които са по-рапърски, с твърд речетатив, казвам нещата, които мисля директно. Ако искам да кажа на някого “Ти си боклук!”, просто го правя. Музиката е мястото, където се чувствам най-свободен.

Интересно ми е какво мислиш за т.нар. поп-фолк?
Всички тия певици, които се чудят откъде да си измислят поредното име от типа Мими, Пипи, Каки и Шиши, са абсолютни въшки.

Добре, а за попа какво мислиш?
Мисля, че от много време не се продават толкова наркотици на Попа и все още се срещат читави хора там (смее се). А колкото до арабите отсреща, мисля, че трябва да почнат да правят по-големи дюнери, защото срамят града ни с мижавите си дюнерчета.

Турнето на Illmate завършва в София, 4км, 5 май, 22:00, 10лв