Яко репички

Традицията ги затрупва с марули и варени яйца, но ситните кореноплодни, които крепят нервните и мускулните ни тъкани, заслужават главна роля. Даваме им я с три необичайни сюжета – на фурна, в марината и в не-онази салата, защото ни беше неудобно да ви кажем просто едно "полезни са, хрупайте ги като ябълки".

На фурна

Включете печката да загрява до 220° и почистете две връзки репички, без да хвърляте онези 5-6 листа, които минават за свежи. Измийте ги, нарежете на ситно и, докато чакате да ви кажем какво да ги правите, разполовете главите на зеленчука в купа и ги объркайте с две супени лъжици зехтин. После редете върху намазнена хартия за печене и ръсете овладяно с морска сол, преди да ги пъхнете във фурната. След 20 минути и няколко безразборни разбърквания полусферите са готови за заливка с микс от две лъжици разтопено масло и една лимонов сок. Поръсете с накълцаните зелени перчеми, които си чакаха момента, и хапвайте, докато от репите и сочната ви свинска пържола още се вдига пара.

В марината

Най-сложното тук е да нарежете главите на филии с дебелина крило-на-муха, без да загубите пръст. Сигурно е елементарно с фино ренде, но ако и вие нямате, взимайте най-острия си нож и кълцайте до изчерпване на репичките от една връзка. Докато кръговете почиват в буркан от 350мл, забъркайте марината с ¾ чаена чаша ябълков оцет, толкова вода, три чаени лъжици мед и две сол и я настанявайте на котлона, докато заври. Преди да сипете горещата смес върху репичките, метнете между тях лъжичка синапени зърна и щипка лют червен пипер. Пикантната ви туршия е готова, когато се охлади на стайна температура, а после ще оцелее близо седмица в хладилника. Не че ще я изоставите там – като гарнитура или самодостатъчно мезе бързо ще изчезне от масата ви.

В лилаво

Щом снегът си позволява да вали в лятното ни часово време, ние пък ще забъркаме великденската салата в лилаво – с червено зеле, червен лук, репички, магданоз и един таен коз. Режете всичко на хапки, каквито обичате и изсипвайте в дълбока купа, която вече е взела сока от един лайм, две-три супени лъжици ябълков оцет, толкова зехтин, една лъжица мед и щипка сол. Разбъркайте добре и пазете от хищно гладни за около 20 минути, през които зеленчуците попиват сос и пускат сокове. След това доовкусявайте, ако има нужда, и поръсвайте с жокера – кокос. На стърготини или чипс той вкарва сладост в хрупкавата купа свежест, за която ще ви хвалят до Гергьовден.