Юбилейно издание на Фестивала за иновативно изкуство 180°

Този юли отбелязваме десетото юбилейно издание на Фестивала за иновативно изкуство 180° с една много специална програма. Между 21 и 28 юли на 6 различни локации в столицата отбелязваме десетилетие на творчески процеси, значими колаборации и разчупване на артистични бариери.

В рамките на специалното празнично издание фестивалът ни посреща в някои от любимите ни домове на културата, като Гьоте-институт България, Топлоцентралата, Националния студентски дом и други. Там можем да видим артисти от над десет държави, сред които България, Германия, САЩ, Бразилия, Чили и Индия, като ни очакват големи имена в сферата на експерименталната музика, визуалните изкуства, танц, театър и пърформанс.

Откриваме програмата на 21 юли в Топлоцентралата, където ни очаква EXISTINCT – завладяващ спектакъл с участието на Ансамбъл Модерн (Германия) и артистичния екип на 180°. Потапяме се в преживяване, изграждащо многоизмерен свят на звук и време с музикалната композиция на Александър Хаджиев, който си партнира заедно с театралния режисьор Ксения Равина и сценографа Михаела Добрева. В премиерното за България представление публиката има възможност да се впусне в изследване на съвместното съществуване на минало, настояще и бъдеще и да прескочи всякакви музикални граници. По традиция вечерта завършва с култово галактическо парти в Топлоцентралата, където слушаме специална селекция от парчета, подбрани от Жулиета Интергалактика.

В дните между 24 и 28 юли фестивалът подготвя поредица от събития с местни и чуждестранни артисти, които обединяват сили в три творчески екипа, за да представят интерпретациите си върху темата – 42. Сред участниците можем да видим композитора Пабло Гаретон (Чили), който смесва камерна с електронна музика, саунд арт и видеоинсталации. Сблъскваме се и с работата на хореографката и победителка на конкурса Premio Roma (2022) Сара Биозка. Участват още виолончелистката от Турция Елиф Димли, както и Миахил Михайлов, който представи България на Венецианското биенале през 2022, а и много други талантливи артисти.

Част от програмата на фестивала са още и работилниците за креативност за ученици от училищата по изкуствата. Сред тях са лабораторията за импровизации на 180° под ръководството на контрабасиста Ивар Робан Кржич (Хърватия), за която до 18 юли могат да кандидатстват студенти по музика и професионални музиканти, както и артистичната колаборация на студенти по изкуствата от България и Германия, организирана съвместно с Гьоте-институт България на 27 юли.

Официалното закриване на фестивала е на 28 юли и го отбелязваме по традиция с представянето на финалистите в конкурса за късометражен ням филм Videomotion, които са озвучавани на живо от музикантите на 180°. Победителя избираме заедно с гласуване на място, а след като стане ясно кой е той, се отправяме към Бар Сода да закрием фестивала с едно парти, на което ни очакват енергичен музикален микс и много свежи летни напитки.

Събитията са с вход свободен, а пълната програма по дати, часове и места можем да открием на официалния сайт на фестивала.