Юлски разходки с Литературни маршрути

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември. Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори са поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Преди няколко месеца споделихме за майската програма, сега е време да разкажем за всичките събития, които ни предстоят през юли, за които само загатнахме тогава.

Тазгодишният литературен маршрут на Катя Зографова се нарича „Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе в София)“ и е планиран за 3 юли, като е първи за месеца. Началото му е до скулптурата на Чапа в градинката „Такев“. Местоположението е подбрано заради множеството буквални и преносни връзки с писателката. То е в близост до ул. „Солунска“, където Дора Габе е живяла два пъти. Маршрутът завършва с разглеждане на архивни находки и четене на стихове. Не е нужно предварително записване, а входът е свободен.

Няколко дни по-късно ни очаква научнофантастична разходка на Витоша. Литературният маршрут с име Огромен син камък е с автори и водещи от Космотехника и е с начална точка автобусна спирка Златните мостове, там се чакаме в 11:00.

В литературата Витоша често е далеч: тя е теменужен остров или огромен син камък, а нещата се случват само в полите ѝ. В тази планинска разходка разчупваме образа на далечната планина и говорим за връзките между пейзаж, научна фантастика и наука. Обсъждаме както световни природни мистерии от историята на науката и фантастиката, така и някои български примери.

На 10 юли ни очаква една малко по-различна разходка. В кухнята на писането е разговор за творческия процес с автор Албена Тодорова. Този Литературен маршрут е организиран по повод новата книга на Албена Тодорова Откакто те няма, илюстрирана от Мила Янева-Табакова и издадена от Точица. В рамките на събитието Тодорова ни разказва за любовта ѝ към градовете и процеса на написване на новата ѝ книга, докато ни развежда из любимите ѝ софийски улици и споделяйки някои от своите, а и чужди текстове.

Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината с Тодор П. Тодоров е четвъртото събитие за месеца, чиято начална точка е хижа „Алеко“. Заедно с помощта на Тодоров обхождаме вертикалните сюжети и движения от библейските висини, през Платон, Средновековието, възвишеното и омагьосващо диаболичното на романтизма, до Вълшебната планина на Томас Ман и Емпузион на Олга Токарчук. В центъра на този литературен разговор и маршрут седи планината, която винаги е била обект на съзерцание, източник на откровение, въображаема и реална дестинация, пътешествие и най-собствено място на неземното. Какво ни е подготвил Тодор П. Тодоров разбираме на 13 юли от 11:00.

„Зеленият квартал“ на София, както са наричали „Младост“, крие много истории в големите пространства между блоковете, покрай пазара, читалището и манастирчето, а преди поредното презастрояване там можеха да се видят дори следи от „софийското море“. Тук са живели десетки хора, свързани с литературата и културата, сред които Мирела Иванова и Георги Господинов, а романът на Гарт Грийнуел от САЩ е в голяма степен ситуиран в квартала. Последният ни Литературен маршрут за месеца е на 17 юли и е вдъхновен именно от Младост. В Младост между блоковете, в редовете следваме текстове и разкази на очевидци и най-вече ще търсим възможностите за разговор, за споделени пространства, за точен превод между съседи, поколения, фикция и реалност. Впускаме се в това литературно приключение с Тодора Радева, а началната точка на това пътешествие е Народно читалище Младост 1971.