За магията на киното и новите приключенци

Пиотр Ризов е от Молдова, млад, изключително талантлив, изпълнен с мечти и амбиции. Той е част от екипа на FilmForge, училището за кадри на киноцентъра в Бояна. Едва на 22, Пиотр вече е един от съдружниците в смелото и достойно начинание, което осигурява безценен шанс млади хора от цяла България да се развиват в полето на киното и да станат част от индустрията. Тук, в България.

Здравей, Пиотр. Разкажи ни малко за себе си. Как се озова в България? Чувстваш ли се добре тук?

Пристигнах в България преди 5 години и веднага се почувствах на място. Започнах работа в художествения отдел в Бояна, което за мен беше страхотна възможност да развия уменията си. През почивките рисувах костюми. Това е голямата ми страст. По това време също учех и английски език. Един ден учителят ми по английски забеляза моите рисунки и каза на изпълнителния директор на студиото за тях. Той прояви интерес и реши да ме постави в гардеробния отдел. Съвсем скоро след това обсъдихме и активирането на Film Forge. Последва и партньорството ни, а останалото, както се казва, вече е история.

Как се чувстваш в един от най-големите киноцентрове в Европа? Как започна твоята работа в него?

Никога не съм си представял да работя в киноцентър. Веднъж тук, започнах да изследвам творческия аспект на правенето на филми. Винаги съм искал да бъда актьор, но не знаех как да поема по този път. Бях изключително амбициран и положих много усилия, за да достигна определено ниво и да натрупам умения. Предполагам, че съм се справил достатъчно добре по време на прослушванията, защото успях да получа и някои роли.

Разкажи ни за Film Forge. Кое го прави толкова специален проект?

FilmForge е посветен на развиването на таланти. За мен е много специално, защото аз съм живият пример за това какво може да се случи, ако просто ти се даде шанс. Двете основни съставки, необходими за посещаване на нашите курсове, са ентусиазъм и усърдие. Моята история го доказва. Това, което прави FilmForge специален, е общностният подход, който имаме. Ние се отнасяме към нашите ученици като към нашето семейство и сме абсолютно отдадени и посветени на техния успех. Едно от нещата, които предлагаме след завършване на нашите курсове, е възможността за работа на терен в активна продукция в киноцентъра. Това е уникален шанс, а ние можем да си го позволим, защото сме компания, която произвежда филми и разполагаме с всичко необходимо. Знам колко значимо за България е това място, неговата история и традиции.

Каква е голямата цел пред Film Forge?

Провеждаме три вида курсове: Техническо обучение, Въведение във филмопроизводството (Intro to Film) и така нареченото Доказателство на концепцията (Proof of Concept). Техническото обучение се дели на отдели като камера, осветление, гардероб или грим. Intro to Film е насочено към режисьори и актьори, при което ние заснемаме конкретна сцена след края на курса, за да могат курсистите веднага да приложат наученото и на практика. Proof of Concept е насочено към продуценти, които имат идея, която биха искали да превърнат в реалност, за да достигнат до дистрибуторите, а в крайна сметка и до публиката. Съвместно с младите хора, които преминават през FilmForge, реализираме и събития и множество специални проекти, в които те също се включват.

Всеки ли би могъл да се включи?

Да, стремим се да сме максимално приобщаващи и насърчаваме всеки, който има интерес към кинематографичните изкуства да се присъедини към нас.

Какво се случва след това?

Всеки, които демонстрира талант и умения, в комбинация с отдаденост и трудолюбие, има шанса да започне работа веднага. Обучение, практика, заетост – тази последователност е изключително важна за младите, които очакват да получат повече възможности, нови перспективи и, разбира се, сигурност.

Каузата да задържим младите в България е наистина похвална. Има ли успех в тази посока до този момент?

Разбира се! Именно това ме вдъхнови. Аз останах тук, а след мен и други. Видяхме, че има смисъл. Тъжно е, че толкова млади хора напускат България, търсейки по-високи заплати в Западна Европа. Според мен това е краткосрочно решение, защото в крайна сметка те заемат нископлатени работни места без възможност за развитие. Много от тях са високо образовани, но в крайна сметка карат таксита. Това е добре, когато сте на 21, но на 31 перспективите не са същите и възможностите за реализация бързо намаляват, а с тях и шансовете за достойно заплащане. Ние гарантираме, че ако останат в България, могат да развиват кариера в киноиндустрията. Нашата надежда е, че заедно можем да постигнем много, защото както ние се нуждаем от младите таланти, така и те от нас.

Стартирате национална Film Forge кампания в училища в цялата страна. Разкажете ни какво предстои.

Започваме своя национална образователна кампания, посветена на развитието на бъдещите таланти, необходими за кино индустрията. В следващите месеци десетки училища от цялата страна ще организират часове на класа за своите ученици, посветени на магията на седмото изкуство. В тях младите хора ще научат повече за възможностите за развитие и реализация, които българската кино индустрия предлага и нуждата от нови попълнения в професията.

Подготвили сме специално видео и наръчник на класния ръководител, който ще улесни провеждането на вашия час. И, разбира се, кратка кинопрожекция, за да направим тези 40 минути наистина специални!

За да проведат часа на класа, учителите трябва просто да посетят www.filmforge.org.
Цялата информация и материали са налични на специалната ни страница, посветена на кампанията. Лесно, бързо, изключително полезно и безкрайно интересно за младите.

Разбрахме, че започва и страшно интересен конкурс за късометражно кино.

Отправяме едно шеметно предизвикателство към всички онези, които наистина мечтаят да са на снимачната площадка в ролята на режисьор, актьор или актриса, оператор, гримьор или някоя от десетките професии, благодарение на които филмите достигат до нас. Всички, които вече усещат събуждащия се талант и имат навършили 17 години, ще могат смело да се включат в До90Секунди – късометражен конкурс за римейк на филм в 90 секунди. Звучи лесно? И да, и не. Зависи колко ще се постараеш. Снимате с телефон или с каквото намерите под ръка. Ползвате гардероба вкъщи, а снимачната площадка е в хола. Може и в градинката пред блока. Най-добрите млади кинаджии от цяла България, справили се най-креативно със задачата, ще получат стипендии за лятното издание на училището за кадри FilmForge с всички поети разходи и пълен пансион за 2 незабравими седмици тук, при нас, в сърцето на българската кино индустрия.