Буквално се гледат на един дъх, а приключенията на Матю и Даяна в търсене на Книга на живота и далеч от Паството продължават из улиците на елизабетински Лондон. Ето така се прави сериал в епоха!

Кой да знае това по-добре от авторката на романите, оживели на екран с поредицата – Дебора Харкнес, която има докторска степен по история. Преди успеха си като писателка тя се занимава предимно с научна дейност. Нейната поредица Трилогия за всички души, която включва Аз, вещицата, Нощна сянка и Книгата на живота се превръща в такъв бестселър, че Дебора Харкнес не спира да пише продължения, като вече историята има разклонения в Американската война за независимост и Френската революция. Аз, вещицата е одобрен за трети сезон, така че епизодите със сигурност продължават да се снимат – току-виж даже настигнат книгите.

Дебора Харкнес е чистокръвна американка, родена и израсла във Филаделфия. Иначе авторката е директно забърканa във всеки аспект от продуцирането на сериала, като следи героите и сюжетът да са правилно предадени на екран. Затова и историята в Аз, вещицата е вярна на оригинала, с минимални промени тук-там. Въпреки това в интервютата, съпътстващи сериала, Харкнес подчертава, че изобщо не чувства себе си като човек, който прави филми, а на първо място като историк и чак след това като романистка.

Преди да изгрее със страшна сила тук като Даяна Бишъп, актрисата Тереза Палмър ни е позната от инди класики като Горещи тела и Купонът на живота ти, както и фентъзито Чиракът на магьосника. Подобно на много от най-красивите дами в Холивуд, тя също е австралийка, от едномилионния град Аделаида в южната част на страната. В личен план тя е съпруга на актьора и режисьор Марк Уебър, а свободното време между филмите си посвещава на развитието на сайт, с който намира своя вътрешен дзен.

За нивото на внимание към детайлите от страна на Дебора Харкнес най-добре говори историята как писателката отделила безкрайно много време да работи с Тереза Палмър, така че актрисата достоверно да държи в ръка книги от XVII век. Това включвало отваряне и затваряне, прелистване на страници и внимателно докосване на книги с кожени корици. Детайлът, с който е подсилено екранното присъствие на героинята Даяна Бишъп, са цветовете на дрехите ѝ – тя изпъква сред вещиците със своя гардероб, издържан в сиво и синьо, а в техните костюми винаги има червено и оранжево.

Една от локациите на сериала пък, Ашмол 782, най-вероятно е препратка към легендарния антиквар Илайъс Ашмол, който посвещава живота си на това да колекционира уникални предмети, повечето с приложение в окултни практики, които впоследствие завещава на Оксфордския университет. Друга връзка с най-престижния университет в света е колежът му Лейди Маргарет Хол, използван като декор за сцените с гребане в първи сезон.

Другата звезда на сериала е Матю Гуд в ролята на професора по биология Матю Клермонт, също така вампир. Героят му в сериала е близо 1500 години по-възрастен от Даяна Бишъп, като в истинския живот разликата във възрастта им е едва 8 години. Ако се чудите откъде ви е познат Матю Гуд, той е буквално навсякъде: сред филмите, в които е участвал, са Мач пойнт, Високосна година, Пазачът, Самотен мъж и Игра на кодове, а има роли в сериали като Имението Даунтън, Короната и Добрата съпруга. Участието в Аз, вещицата актьорът описва като безкрайно удоволствие с изключение на един странен инцидент, при който чупи костица в ръката си, докато снима сцена в библиотеката.