Това е по-вярно от всякога за продължението на филма с пълнометражното име Борат следващият кино филм: предаване на невероятен подкуп на американския режим в полза на някога славната нация на Казахстан – реален Гинес рекордьор за най-дълго кино заглавие в историята.
   
По официални, доста прецизни данни на Amazon обаче, броят на зрителите през първия уикенд на премиерата е… "десетки милиони". Сега можем смело да заявим, че целият свят вече го е гледал, някои по няколко пъти. Родната актриса Мария Бакалова пък печели ролята на Тутар съвсем честно – с кастинг в Лондон, когато изпреварва 600 момичета от всички точки на глобуса. После се налага да замине за една година в Лос Анджелис с подписан договор с точки, които я спират да издава какво и с кого снима. Това води до слух в средите, че е станала порноактриса, но Мария Бакалова се смее последна, при това вече от позицията на суперзвезда.

И докато тя подава реплики на български на екран, Саша Барън Коен ѝ отговаря на иврит и когато диалогът го изисква, двамата се имитират взаимно. Във филма прехвърчат случайни реплики на румънски и арменски, а шегата е на гърба на масовата англоговоряща публика, за която всички тези езици звучат еднакво.

Иначе името на героинята Тутар е вътрешен хумор – на естонски думата значи просто "дъщеря". Участието на Бакалова включва влизане в Белия Дом и интервю пред камерите на американска телевизия. Тези кадри не влизат във финалния филм, но няма страшно, вероятно ще бъдат включени, като бонус в следващите части.
Когато пък в края на филма Борат казва на иврит "Беше страхотна!", това не е реплика по сценарий, а е искрената реакция на Саша Барън Коен, който хвали актьорското майсторство на Мария Бакалова. В момента той засилва кампания, в която актрисата да грабне най-високо признание за изпълнението си, а именно номинация Оскар за поддържаща роля.
  
Името на филма се свързва и с края на политическата кариера на Руди Джулиани (личен адвокат на Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк). Във вече печално известна сцена той се опитва да прелъсти героинята на Мария Бакалова, като после излиза с обяснение, че няма подобно нещо – той просто "оправял ризата си". Коментарът на Саша Барън Коен е недвусмислен: "Видяхте какво се случи. Видяхте какво направи." Президентът Тръмп нарича Саша Барън Коен "несмешен психопат". Верен на себе си комикът отговаря: "Аз също не намирам президента Тръмп за забавен!".

Странно, че сцената с Руди Джулиани не довежда до дело. До такова обаче се стига, когато близките на възрастната еврейска дама в синагогата, Джудит Дим Евънс, се опитват да съдят филма за клевета. Оказва се, че Евънс знае за шегата, веднага след заснемане на сцената си. За съжаление тя не успява да гледа участието си в Борат 2, защото почива няколко месеца по-късно. Филмът е посветен на нея.

Подобни дела не са новост за Коен. Той вече е ходил до съда по обвинения в оронване на имиджа от страна на румънското село, снимано в първия филм. Размерът, на който жителите оценяват нанесените щети е 30 милиона долара, но и това дело не стига до никъде, а в резултат селото във втората част е различно, но отново на територията в северната ни съседка.

 
В очите на интернет една от големите невинни жертви на филма е Джанис Джоунс, цветнокожа детегледачка, която през цялото време не подозира, че филмът е на шега. Хонорарът от 3600 долара, който получава, не се струва честен на хората онлайн, затова кампания в църквата ѝ набързо събира за нея бонус от 50 000. Самият Саша Барън Коен пък дарява още 100 000 за църквата.

Това е филмът, по време на снимките, на който Саша Барън Коен за първи път се страхува за живота си, което е странно, защото при продукцията на първия Борат, документирано е арестуван над 100 пъти. Причината не е само COVID-19 пандемията. Агресията под формата на протести по улиците на Америка също добавят рисков фактор, като в два различни случая се налага актьорът дори да носи бронежилетка.

Потенциален риск за покушение съществува от напълно реалната държава Казахстан, която Борат Сагдиев от години твърди, че представлява. Официални представители на най-различни министерства там се борят непрекъснато с „черния ПР“, който според тях филмът причинява на Казахстан. Даже плащат за цяла страница в Ню Йорк Таймс, която обяснява как националните спортове в Казахстан не са пинг-понг и групово изнасилване. Саша Барън Коен също така получава запитване да посети страната, за да се убеди с очите си колко е красиво в Казахстан. Той учтиво отклонява поканата.

Все пак в новата серия на Борат има надпис, който пояснява, че историята няма нищо общо с Казахстан, но нарочно името на държавата е изписано с редица правописни грешки. С цел чисто комедиен ефект излиза и съобщение на руски, което предупреждава, че филмът не е подходящ за деца под 3 годишна възраст, защото "ще унищожи мозъка им".

Като си говорим за отдаденост Саша Барън Коен прекарва две седмици с американски патриоти, въоръжени до зъби, без да излиза от роля. Също така чака неподвижно в тоалетната по време на конференция на консерваторите в продължение на пет часа, облечен като Тръмп и с фалшиво момиче на рамо. Защо не са включени заснетите сцени със Сид Милър, Доналд Тръмп и сина му, не е ясно. Във филма отсъства и мистериозната реплика от трейлъра, в която Борат твърди, че Хари Потър прилича на "секс престъпник". Може би са запазени за Борат 3, с пълно заглавие още два реда безсмислени думи.