Успехът на минисериала изобщо не е случаен – зад проекта стои Дейвид Кели, автор на телевизионни класики като Али Макбийл, Адвокатите от Бостън и Големите малки лъжи. Последната го среща с Никол Кидман като актриса, но също и продуцент. Двамата улавят вдъхновението от съвместното си сътрудничество и правят тази адаптация по бестселъра на Джийн Ханф Корелиц, у нас най-популярна с романа си Бялата роза. Режисьорката пък Сузане Биер излиза от хита си Кутия за птици със Сандра Бълок и се захваща с мистерията около Хю Грант и Кидман.  


Внимание, текстът по-долу съдържа информация, която може да ви издаде обратите в сюжета. Четете на собствен риск.
Отмяната е вторият опит на Никол Кидман пред камера като звезда, докато също така дърпа конците зад кадър като продуцент. Интересно съвпадение е, че за четвърти път вече играе дама на име Грейс (Другите, Догвил и Принцесата на Монако), а Доналд Съдърланд отново влиза с ролята на неин баща след Студена планина от 2003.
Също така Кидман реди с гласа си думите от парчето в началните надписи: Dream A Little Dream Of Me на Дорис Дей (също актриса като основно занимание). Първоначално не е голям фен на идеята, даже никак. Сузане Биер звъни с това предложение, на което получава категоричното "Абсолютно не!" от страна на актрисата. Всички обаче се запалват по тази идея и Никол Кидман евентуално склонява. Резултатът, естествено, е смазващ, като при записа помага съпругът на звездата, певецът Кийт Ърбън. Все пак Никол има в дискографията съвместен сингъл с Роби Уилямс – класиката Somethin’ Stupid, а гласът ѝ се съчетава с този на Юън Макгрегър за филма Мулен Руж, включен в класацията за най-велики песни на всички времена.

Друга от актрисите обаче се изправя пред по-голямо предизвикателство. Матилда де Анджелис се налага да играе напълно гола в една от сцените. За щастие е натрупала опит и работа с треньор при предишен проект, което ѝ дава спокойствие във всякакъв вид пред камера. "Без значение дали говорим за очите, устните ми, гърдите или вагината – тялото ми е просто инструмент, с който изразявам себе си!", заявява тя. Също така в сцената с целувката Матилда не се притеснява, че трябва да бъде интимна с Никол Кидман. "Защо да се тревожа? Аз знам, че се целувам добре!", е краткият коментар на Де Анджелис.

Макар да асоциираме Хю Грант най-вече с лековати роли в сладникави (но изключително готини) романтични комедии, стартът на кариерата му тежи върху исторически драми. Първото му сериозно екранно присъствие е до Мел Гибсън и Антъни Хопкинс във филма Баунти, а публиката печели с изпълненията си в Морис и Зората. Но Хю Грант не е просто знаменитост, във вените му тече синя кръв. Оказва се, че лондончанинът всъщност е наследник на… династията на Тюдорите, по-конкретно на Хенри VII.

Един от разследващите детективи на екран всъщност е бил ченге в истинския живот. Не Едгар Рамирес (детектив Джо Мендоса), другият – детектив Пол О‘Рурк, в ролята Майкъл Дивайн. В продължение на 22 години Дивайн е част от полицейското управление на Ню Йорк като сержант детектив. Включително бил на работа по време на ужасяващия атентат на 11 септември, в самия епицентър на отломките от Световния търговски център. Това със сигурност добавя корав поглед, който малко актьори притежават. Оттам и идват роли във филми като Оранжевото е новото черно, Вестник на властта и Вълкът от Уолстрийт.

Като всеки филм по книга Отмяната също е обект на критики по адрес на промените в сюжета. Това обаче не попречи на сериала да удвои аудиторията си по HBO от първия до последния епизод. Финалът също по традиция разбуни духовете, явно нещо неизбежно – силната любов, последвана от огромно възмущение, без съмнение е част от фенските емоции, свързани с всеки добър сериал.