Действието в Семейство Симпсън се развива в измислен град с доста често срещано на американската карта словосъчетание, за да се избегнат прилики с действителни лица и събития. Това правило обаче не е спазено при подбора за имена на героите. Създателят на сериала Мат Грьонинг кръщава всички персонажи по модела на своето собствено семейство, като заменя името си с "Барт". Фамилията Симпсън е избрана, защото звучи подобно на simpleton, обидно нарицателно за елементарен и ограничен човек.

Всичко започва като анимационна скеч поредица в комедийното толк шоу на Трейси Улман – имат нужда от нещо с около 60 секунди дължина около паузата за реклама. Задачата да направи скечовете получава Мат Грьонинг, по това време с култов статус в анимационните среди покрай комикса си Life in Hell. Много скоро Семейство Симпсън надраства предаването майка и дебютира като самостоятелен сериал на 17 декември 1989. Следва световен успех във всички медии под формата на комикси, видео игри, книги и дори филм – всичко това, в една обща империя на стойност над милиард долара.

Включен е в Книгата за рекорди на Гинес във всички категории по продължителност, но това не е бил първоначалния план. Мат Грьонинг влиза с идея след първите 10 години в ефир да състари героите и сериалът да има финален епизод, както всички останали заглавия. Продуцентите виждат скиците с предложенията за възрастни Хоумър и компания, после поглеждат отново рейтингите и отговарят с "Хммм – не!".

Въпреки че първите няколко сезона са универсално признати за "Златния период" на сериала, Семейство Симпсън побират на лавицата до камината 34 награди Еми и още толкова статуетки от анимационния ѝ еквивалент Ани. Мърморенето на Хоумър D’oh!, най-често след удар в тъп предмет пък вече е универсално използвана част на речта. Не е никак изненадващо, че гласът му е най-сваляният за GPS навигация в колите. Хвали се с над 100 000 тегления, като това прави повече от Дарт Вейдър и Йода, взети заедно.

Семейство Симпсън има и най-болните фенове в историята. Например, един такъв от Австралия притежава 2580 броя мърчандайз с лицата на героите, а друг, от същата локация, си татуира 203 героя от шоуто по цялото тяло (?!?). През 2016 телевизионен канал в САЩ решава да пусне 600 епизода на сериала един след друг и никой от зрителите не възразява. Четири години по-рано пък двама супер фена счупват рекорда по маратонско гледане на телевизия с епична серия от 86 часа и 37 минути Семейство Симпсън, като стартират четиридневния маратон с епизод 1. Освен включване в Книгата с рекордите, този симпсънтон им донася чек за 10 000 долара от продуцентите.

  
Семейството има повече успешни предсказания от Нострадамус, като освен президентството на Доналд Тръмп, успяват да предвидят даже глобалната пандемия. В техния сценарий обаче заразата идва от Япония и се нарича Осака грип.

Ако гласовете на много от епизодичните герои в сериала ви звучат сходно, това е, защото ги озвучава един и същи човек – Ханк Азария, иначе актьор познат ни от филми като Годзила, Бягай, дебелако, бягай и Нощ в музея 2. И като стана дума за куриози – да, пълното име на Барт е Бартолемю Джоджо Симпсън. С такива родители – даже не се учудваме.