Конъри измисля запазената марка на шпионина, фразата "Бонд. Джеймс Бонд!". Той импровизира репликата пред камерата, след като решава, че оригиналното представяне на героя му, според книгата на Ян Флеминг ("Аз съм Джеймс Бонд"), просто не седи достатъчно тежко.

В началото писателят не е фен на шотландеца, като го нарича "прекалено нерафиниран". След като пробват Кари Грант, Джеймс Мейсън и Ричард Бъртън за ролята, Флеминг размисля и заедно с продуцента Къби Броколи избират Шон, който привлича вниманието им с ръкопашния бой във филма Darby O’Gill and the Little People. Е, участието му в бодибилдинг конкурса Мистър Олимпия през 1953 също е в графата "Причини да изберем Шон".

Къби Броколи казва за Шон Конъри, че харесва елегантността и грацията му, въпреки че има вид на голям, корав мъж. С ръста си от 188 см, до ден-днешен той е най-високият Джеймс Бонд, а според древногръцката формула за математическа симетрия на лицето, също така и най-красивият.

Актьорът обаче има и своите тайни – той започва да губи косата си още на 17. С други думи, във всеки един кадър, неговият Джеймс Бонд е с перука, която си спестява в истинския живот.

Ако неофициалният Бонд филм Никога не казвай никога се брои за част от 007 поредицата, Шон Конъри и Роджър Муур имат равен брой екранни превъплъщения в ролята на супершпионина. От всички актьори, изиграли Джеймс Бонд дотук, единствено Шон Конъри служи в Кралските военноморски сили, също като героя си. Двамата имат точка на пресичане и по друга, по-странна линия. Конъри стартира в живота като млекар и зарежда Фетс Колидж в Единбург. Престижното училище, в което, според романите, Джеймс Бонд е учил.

Любимият филм на актьора в серията до последно остава От Русия с любов. След като напуска поредицата и е неуспешно заменен с Джордж Лейзънби, сър Конъри се завръща за Диамантите са вечни. Баснословният за времето си хонорар от 1 250 000 долара впоследствие изцяло дарява за благотворителност, а на премиерата благославя Роджър Муур като свой наследник за ролята.

В живота си Конъри е хванат в много магически моменти, но най-странният за него самия е, когато за рутинна проверка го спира пътен полицай на име Сержант Джеймс Бонд.

Следват тежки години, в които и публиката, и режисьорите го виждат единствено като Агент 007, а работа почти няма. Въпреки това Шон стиска зъби и успява да остави емблематични роли във филми като На лов за Червения октомври, Недосегаемите, Мъжът, който искаше да бъде крал, Бандити във времето, Убийство в Ориент експрес, Да откриеш Форестър, Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход, Името на розата и Скалата. Филми, които го правят безсмъртен и след които можем само да кажем "А Мartini. Shaken, not stirred".