Естествено, зад проекта не стоят случайни хора: режисьор е Пийт Доктър, работил по филми като Таласъми ООД, Отвътре навън и В небето; сценарист и корежисьор е Кемп Пауърс (Една нощ в Маями, Стар Трек: Дискавъри), а в главните роли са мултиталантливите Джейми Фокс, Анджела Басет и Тина Фей, която сама е пренаписала репликите си.

Главният герой в Soul е Джо Гарднър – обикновен човек и джаз музикант. В първата версия на сценария обаче той е учен, защото за кинаджиите това дава повече простосмъртност на образа. Полето за изява е сменено бързо-бързо от Пийт Доктър, тъй като в неговите очи професия музикант е от типовете, които публиката би подкрепяла повече. Не е съвпадение, че виртуозът в истинският живот Джейми Фокс играе отново такъв тип герой. Първият път е през 2004, когато влиза в обувките на Рей Чарлс в едноименния филм за живота на легендата. Роля, донесла му напълно заслужен Оскар.

При създаването на образа на Джо аниматорите използват няколко реални джазмени за вдъхновение. Най-осезаемо се усеща присъствието на Джон Батист – автора на песните в саундтрака, който иначе е сред най-успешните модерни артисти на тази сцена, а също така e лидер зад пианото в бенда на Стивън Колбер. Изпълнението на всяка нота е запечатано и възпроизведено на екран с движения, така че да изглежда абсолютно автентично даже за най-големите перфекционисти. На това му казваме революция.

Другите имена в кредитите на саундтрака са вездесъщите Трент Резнър и Атикъс Рос, майсторите на трилъровата филмова музика, най-често ползвани за филми с цел напрежение като Не казвай сбогом, Кутия за птици и Момичето с драконовата татуировка. В случая двамата работят по всички сцени в Отвъдното, където сплитат индъстриъл и експериментална електроника – звуци от друго измерение. И като става дума за изпипване на детайлите, Мистиците, които се придвижват с кораба си в Необятното преди, го правят на фона на Боб Дилън и тематичното парче Subterranean Homesick Blues. Само за ценители е издаден и винил със саундтрака под името Music from and Inspired by Soul.

Много от феновете откриват паралели между образа на Джо и… Стив Джобс. Компютърният гуру е създател на студио Pixar и е пряко ангажиран с проектите му преди смъртта си. Героят Джо носи пуловер с поло яка също като Джобс. Двамата се приближават дори повече, когато в подсъзнанието му се върти някаква необяснима Лиза, което кореспондира с дъщерята на реалната личност. Никой от създателите на филма не е потвърдил или отрекъл тази теория, но ни харесват подобни конспирации.

Другият главен герой, душата без тяло на име 22, е озвучен с гласа на Тина Фей в опит да нервира останалите със звученето на сърдита леля. Ако спрете кадъра на определена сцена, става ясно, че 22 е толкова проклета душа, с която даже хора като Принс, Майкъл Джексън, Мартин Лутър Кинг и Арета Франклин не са успели да се справят. И да, номерът е препратка към култовия роман Параграф 22.

Пийт Доктър започва работа по Soul през 2016, веднага след като печели втория си Оскар за Отвътре навън. Семейните му истории определят тематичната насоченост на филма – две от сестрите му са професионални музиканти, но сред главните вдъхновения коронясва заглавия като Животът е прекрасен и Коледна песен.

През петте години работа по филма са създадени общо 73 811 сториборда. Нивото на отдаденост е толкова високо, че Пийт Доктър и Кемп Пауърс се концентрират единствено и само по изграждане на главния герой Джо в продължение на… 2 години. Сценаристът използва историята за свой личен катарзис – темата за живот след смъртта го преследва в продължение на години, след като случайно застрелва и убива свой приятел в края на 80-те.
Нюйоркчани и феновете на джаза оценяват детайлите при изпълнението на Soul – клубът Half-Note Jazz Club е очевиден трибют на легендарния Village Vanguard Jazz Club, а плъхът, който дърпа парче пица, е друг вайръл феномен, с който става печално известен градът.

Много скоро след дебюта си Soul се класира в топ три на най-гледаните заглавия за годината заедно с Хамилтън и Жената чудо 1984. Също така това е третият пореден филм на Пийт Доктър, който директно влиза в официалната селекция на фестивала в Кан. Успехите му на Оскарите тепърва предстоят.