Това не е случаен успех. The Crown е най-скъпият телевизионен проект в историята не само на Netflix, a изобщо. Бюджетът му тича между 130 и 140 милиона на сезон, като само за справка Game of Thrones са разполагали едва с половината от това число на година. Като добавим и факта, че The Crown е създаден от Питър Морган (със сценарии за Бохемска рапсодия, С пълна газ, Проклетият Лийдс Юнайтед и Последният крал на Шотландия), историческата картинка с логото на успеха съвсем се оформя.

Съвсем очаквано за актьорския състав на сериала се редят само британски имена с едно голямо изключение – Джон Литгоу в ролята на Сър Уинстън Чърчил. Той създава неочакван проблем на продукцията. Не с актьорска игра, а с физика. Заради ръста му (193 см вместо 167-те на реалната личност) се налага да изградят по-голяма версия на добре познатата черна врата с адрес Даунинг стрийт 10, за да не се усети разликата. За постигането на характерното при Чърчил носово говорене Джон Литгоу ползва семпъл, но ефикасен трик – памук в ноздрите и специално чене. Иначе учудващо, но процесът по гримирането му отнема едва 20 минути: перука, фалшива двойна гуша и готово.

Без това да е част от причината за подбора ѝ, чичото на Хелена Бонам Картър за кратко излиза с принцеса Маргарет, ролята на която Хелена играе в сериала. Въпреки че си партнира с Оливия Колман като нейната по-малка сестра, в истинския живот тя е 8 години по-възрастна и също толкова продължава връзката на истинската принцеса с Роди Лъулин – нещо, което в сериала е представено като кратък момент.

След като Оливия Колман е избрана за Елизабет II, възниква сериозен проблем, свързан със сините очи на реалната кралица. След като пробвали контактни лещи, които развалят рязко актьорската игра, продуцентите решават да оправят нещата на постпродукция, по стара холивудска традиция. След като сменят цвета на очите със CGI, обаче нещо отново не седяло добре и в крайна сметка ги оставят кафяви.

Оказва се, че Клеър Фой получава по-малък хонорар от Мат Смит, актьора в ролята на принц Филип. Продуцентите се извиняват и своевременно коригират това с обяснението "никой не може да взема повече от кралицата!". Неочакван проблем за The Crown се оказва английският Биг Брадър, чиято къща се намира в съседното студио. Заради шума от страна на съквартирантите продукцията пропуска няколко снимачни дни на въпросния декор. След края на снимките, за да не останат по-назад, продукцията опънала светлини във фалшивия Бъкингамски дворец и екипът си направили дискотека.

Налага се Ванеса Кърби да пуши за ролята на принцеса Маргарет. Понеже не е фенка на тютюна в истинския живот, компромисът, до който достигнали, са билкови цигари. Според нея най-странното нещо, което се случва по време на снимките, е как актьорът, който трябва да играе болния крал Джордж VI, като по поръчка в действителност е с настинка.

Въпреки че по това време e сравнително неизвестна актриса, веднага след прослушването на Ема Корин става ясно, че тя е принцеса Даяна. Според създателите на сериала Корин притежава таланта да покаже трансформацията на една значима фигура от обикновено момиче в икона на няколко поколения жени. Самата Ема е ужасена от перспективата да играе Лейди Ди. Питър Морган настоява да включат битката на принцеса Даяна с булимията. "Нейното страдание предизвикваше съчувствие у другите. Всеки е уязвим, всеки има слаби страни. Даяна просто държеше своите на показ, напук на общоприетото при кралските величия." Вниманието към историческите детайли в сериала е без аналог. Сватбената рокля на принцеса Даяна например, абсолютна реплика на оригинала, е създадена по истинските кройки от реалните шивачи, които после са адаптирани да пасват перфектно върху тялото на Ема Корин.

Феновете на сериала забелязват интересен исторически паралел със съвремието: сюжетната линия на принцеса Даяна изглежда доста близка до романса на Меган Съсекска и принц Хари. Между другото се оказа, че кралската двойка са фенове на шоуто. The Crown отговориха на тази новина с изявление, че Меган Маркъл, бивша актриса с роли в заглавия като Шефове гадняри и Костюмари, има официална покана да изиграе себе си, когато един ден стигнат до нея.
Внучката на Елизабет, принцеса Юджини пък е първата, която се обявява за фенка на сериала. През 2017 разбираме, че самата кралица Елизабет II го е гледала и според сина ѝ принц Едуард го харесва въпреки известните разминавания с реалността. За да демонстрира своята благословия, тя дори споменава The Crown в коледното си обръщение и включва отрязък от него. Принц Чарлз пък никога не е поглеждал в посока на сериала и на въпрос от журналист дали следи The Crown, той отговаря по своему с думите: "Не ставайте смешен!".