Категориите за наградите са пет:
– Най-добра кампания на неправителствена организация
– Най-добра кампания
– Най-ефективна кампания (като съотношение между набрани и изразходвани за реализиране на кампанията средства)
– Най-добро сътрудничество между бизнес и НПО
– Частен дарител с кауза (за физически лица)

През 2012 имаше и специална награда Млад благотворител бяха отличени 3-годишният Марти (Мартин Йорданов) и 7-годишният му батко Гого (Георги Йорданов), които дариха събраните от сурвакене средства за лечението на друго малко момче – Богдан и привлякоха обществено внимание към неговия случай.
Сред получените номинации тази година има новаторски кампании за набиране на средства, провеждани за първи път в страната. Безспорно такава кампания е благотворителното състезание с охлюви Всяко нещо с времето си, чиято основна цел е да популяризира Целите на хилядолетието за развитие.
Новаторски е и ултра маратонът от 1000км между Букурещ и София, проведен в периода 10-19 ноември 2012 по трасето Букурещ – София – Букурещ.
Изложбата-базар Традиции и кухня на англоговорящите държави запознава всички посетители не само с традициите на Великобритания, САЩ, Канада и Австралия, но и с малко известната култура и кухня на държави като Зимбабве, Ямайка, Бахамите, Малта.
Любопитно е да се отбележи и че за първи път в категория Най-добро сътрудничество между бизнес и НПО има номинация за сътрудничество между едно НПО и няколко компании, както и кампания, която е набирала средства чрез международна платформа. За първи път има и номинация, в която кампанията е насочена към осигуряване на регулярни дарения от физически лица.