Как ви хрумна идеята за Sofia Street Style, как започнахте?
Ивана: Стартирахме ViewSofia.com с идеята това да бъде модна медия, която да показва и дори да налага тенденции. И нямаше как да не обърнем внимание на стрийт модата и да не покажем хората, които всъщност правят нашия град модерен. Преди около година започнахме рубриката Shoot me и бързо се убедихме, че в София има хора, които си заслужава да бъдат показани заради стила им. И решихме да им дадем едно рамо за смелостта – така Shoot me порасна в Sofia Street Style. Сайтът още е нов, но вече набира скорост и даваме обещание за всекидневен ъпдейт!

Как се случват нещата – спирате хората на улицата, питате ги дали искат да се снимат или?
Ива: В повечето случаи е толкова мигновено, ние просто връхлитаме. И когато двама много забързани хора ти кажат “Ти си разкошен и ако не те снимаме, ще ме уволнят”, просто няма начин да откажеш.
Ивана: Обикновено представяме проекта и казваме на конкретния човек защо сме избрали точно него. Аз примерно никога няма да подмина една хубава чанта – ясно е, че това е моят фетиш. И е много приятно, когато кажеш на човека с чантата, че те е впечатлил. Това е много ласкателно и хората се чувстват удобно. Посланието ни към модерните лица на града е да застават с усмивка и самочувствие зад избора си и пред нашите обективи.

По вашите наблюдения много ли са добре облечените хора в София?
Ивана: Ами доста са. Не мога да кажа, че е мейнстрийм, но ние така или иначе не търсим това.
Ива: Търсим интересното решение. А не поредния младеж с цветна фланелка, подстригана коса и скъсани кецове. Тези масови моменти няма как да попаднат в Sofia Street Style.

Като разглежда този тип сайтове за улична мода, човек си казва искам и аз такива обувки или да съм облечен така. Какво е влиянието им реално?
Ивана: Много силно. Аз съм го изпитала върху себе си. Дори да не повториш това, което са ти показали там, ти разчупват съзнанието. Можеш да видиш някой елемент и да го използваш. Може да не е абсолютно същият, но пробваш. Чувстваш се свободен, след като някой друг го е направил, ти също да опиташ.

Вие кои сайтове следите, кои са ви фаворитите. Аз съм за нюйоркския Sartorialist!
Ивана: Явно всички сме за него (смях).
Ива: Абе Sartorialist много хубаво, но има едни други сайтове – например за уличния стил на Стокхолм, Истанбул, Копенхаген, които са много интересни, по-различни са.

А какво ще кажете за Токио?
Ивана: Токио е върхът на попкултурата. Уникални са. Особено момчетата – с клинове, със странни прически, с розово. Може да ги видиш с любимата ти дамска чанта (смях).

В София момчетата ли са по-напред или момичетата?
Ивана: Честно да ти кажа, не сме се замисляли кой налага модата тук, кой е по-силният елемент. Интересното е, че срещаме много двойки, които си партнират в стила и това ги прави едно цяло. Примерно и двамата са с Converse или пък със специфични колани.
Ива: Мен сякаш повече ми харесват мъжете, защото са по-небрежни.

Като каза небрежно – особено при жените все още пада голямо контене. Дали отшумява вече?
Ивана: Мисля, че да. Идеята с прическата, грима, идеалния маникюр е много хубава – това показва, че се поддържаш, че имаш отношение. Но не на всяка цена. Не може твоят лайфстайл да започва и да завършва с оправяне на прически. Нашите обективи не търсят това. Хората със стил са леки, леки като усещане.
Ива: Харесваме хора, които изглеждат точно такива каквито са. Когато няма мъка да изглеждаш модерен, няма много часове, прекарани пред огледалото, за да изглеждаш добре. Човекът примерно е с една нормално скъпа чанта и с бели кецове, които могат да струват да кажем 60 лева. И изглежда ок, изглежда себе си.

Истината е, че дрехите в България все още са дразнещо скъпи. Може ли наистина човек да се облече добре с малко пари?
Ива: Човек може да се облече добре, ако има ясна визия за себе си и идея какъв е. Тогава може да се облече страхотно и от секънд хенд. Ние например много харесваме такива неща.

В кои секънд хенд магазини ходите, кажете адресите?
Ива: Тайна е, но можем да те заведем (смях).
Ивана: Не мога да се сетя в момента уличката (смях). Аз малко късно открих винтидж модата. Никога няма да забравя една разкошна копринена рокля, която си купих от такъв магазин. Там се случва нещо като общество. Комуникацията е по-директна и лична, една идея по-интимна, отколкото в големите магазини. Светлините там са по-различни от луминесцентните в мола.

Вашите хора със стил за пример.
Ива: Стилистката Лиляна Гергишанова. При нея нещата наистина се случват лесно, сякаш не отделя време и усилие.
Ивана: Таня Илиева. И Руши. Те са световно ниво. Харесвам и гримьора Слав, който е страшно небрежен и в същото време виждаш, че има арт елемент. А като идвах насам, видях Мира Лазарова, тя изглежда уникално. Просто е станала, знае, че има поредния делови ден, но е намерила баланса между строгия стил и това, че все пак е топло.

Дайте някой моден съвет. Някое правило, което вие спазвате?
Ивана: Не слагам много къси блузи, коремчето вече не се показва, това е 100 процента. И не слагам повече от един акцент. Призовавам всички да си избират акцент – един, не в множествено число.

Какво бихте забранили да се облича?
Ива: Аз биха забранила леопардовия принт.
Ивана: Е, не. Аз имам страхотна чанта на Dolce & Gabbana с леопардов принт. Ива: Значи нищо няма да забраняваме, само ще внимаваме с нещата.

С какво друго се занимавате?
Ивана: Аз завършвам в НБУ, това лято някак трябва да ми се случи. Обмислям и хубави пътувания извън България. На 28 август Мадона е в Берлин. Мисля, че можем да направим едно такова късно августовско като-никога-преди посещение на Берлин.

 

Законът на улицата по света 
Амстердам · damstyle.blogspot.com
Берлин · stilinberlin.blogspot.com
Истанбул · istanbulstreetstyle.com
Копенхаген · copenhagenstreetstyle.dk
Лондон · facehunter.blogspot.com
Ню Йорк · thesartorialist.blogspot.com
Стокхолм · stockholmstreetstyle.feber.se
Токио · style-arena.jp
Хелзинки · hel-looks.com