Закуска за викинги: Вкусът на Исландия
Исландският вариант на поничките, наречени "клейнур", е едно от най-популярните сутрешни ястия на острова. Исландците си хапват тонове от тях и под тонове разбирайте… ами, точно това. То-но-ве. Няма майтап. Където има кафе, там се сервират и този вид понички, а кафе в страната има навсякъде. "Клейнур" можете да откриете и в останалите скандинавски държави, но за разлика от Исландия, където те царуват целогодишно, в Дания и Швеция например се ядат само по коледните празници. Специалното в исландската версия на поничките е богатият им аромат. За целта се използват екзотични подправки като кардамон и индийско орехче. Тестото се замесва лесно със съвсем класическите за продукта съставки. За финал "клейнур"-ите се запържват до златисто и се сервират с чаша горещо черно кафе. "Njóttu máltíðarinnar!", както исландците биха ви казали!
Тук няма с какво толкова да ви изненадаме. Исландските палачинки са досущ като нашите. Ако се разровите в специализираните кулинарни издания обаче, ще останете с впечатлението, че "pönnukökur" са МНОГО по-различни от палачинките във всеки друг край на света, както и че за приготвянето им ще са ви необходими СПЕЦИАЛНИ съоръжения. Е, дишайте! "Pönnukökurpanna" e наименованието на най-обикновен плосък тиган за палачинки, какъвто дреме във всеки един кухненски шкаф и по нашите ширини. Интересното тук е, че исландците обожават да си хапват палачинки за закуска, за обяд, за следобедния чай, за вечеря и за… десерт след вечерята. Хапват ги навити и пълни със захар, сладко и сметана или (ако представляват вечерята) със зеленчуци.