Закуска за викинги: Вкусът на Исландия

Всички сме наясно с драматичната природна красота на Исландия – от езерата, през светлинното шоу на северното сияние, до ледниците, но повечето хора нямат и най-малка представа какво да очакват, когато става въпрос за исландска храна. Подобно на останалата част от Скандинавия, исландската кухня е изцяло подчинена на достъпността на съставките, които исландците… ами, могат да намерят наоколо. От свободно пасящи овце до атлантическата треска, херинга и сьомга и много подправки. За да не изпълним кулинарната страница с рецепти за овчи главички и сушена херинга обаче, решихме да се спрем на десертите. А исландците, оказа се, ги обичат много. Особено за закуска.

Исландски понички

Исландският вариант на поничките, наречени "клейнур", е едно от най-популярните сутрешни ястия на острова. Исландците си хапват тонове от тях и под тонове разбирайте… ами, точно това. То-но-ве. Няма майтап. Където има кафе, там се сервират и този вид понички, а кафе в страната има навсякъде. "Клейнур" можете да откриете и в останалите скандинавски държави, но за разлика от Исландия, където те царуват целогодишно, в Дания и Швеция например се ядат само по коледните празници. Специалното в исландската версия на поничките е богатият им аромат. За целта се използват екзотични подправки като кардамон и индийско орехче. Тестото се замесва лесно със съвсем класическите за продукта съставки. За финал "клейнур"-ите се запържват до златисто и се сервират с чаша горещо черно кафе. "Njóttu máltíðarinnar!", както исландците биха ви казали!


Пай за щастливи семейства

Hjónabandssæla (ще прощавате, но с транскрибирането няма да ни се получи) е хрупкав, вкусен и почти здравословен пай, традиционен за трапезата на (почти) всяка исландска домакиня. Пуснете думичката в преводача на Google и ще откриете, че означава "щастлив брак" или "семейно блаженство". Може би защото съставките са достъпни и евтини, а кулинарните умения, необходими за приготвянето му, са близки до нулата. Ще ви трябват овесени ядки за ронливата текстура, кафява захар за дълбочина и отново кардамон за аромат. Е, може би конфитюрът от ревен ще се окаже известна стъпка, но какво пък – исландците няма да протестират, ако го замените със сладко от ягоди.


Палачинки по всяко време

Тук няма с какво толкова да ви изненадаме. Исландските палачинки са досущ като нашите. Ако се разровите в специализираните кулинарни издания обаче, ще останете с впечатлението, че "pönnukökur" са МНОГО по-различни от палачинките във всеки друг край на света, както и че за приготвянето им ще са ви необходими СПЕЦИАЛНИ съоръжения. Е, дишайте! "Pönnukökurpanna" e наименованието на най-обикновен плосък тиган за палачинки, какъвто дреме във всеки един кухненски шкаф и по нашите ширини. Интересното тук е, че исландците обожават да си хапват палачинки за закуска, за обяд, за следобедния чай, за вечеря и за… десерт след вечерята. Хапват ги навити и пълни със захар, сладко и сметана или (ако представляват вечерята) със зеленчуци.

Други рецепти:

Внимание, внимание! Гаварит Масква: Вкусът на Русия