Така креативно се събуждат 137 градове из кълбото по веднъж в месеца – София вече за шести път – като формулата лекция+дискусия+кафе се изпълнява от доброволци. Сега звучи голямо и амбициозно, а започва от една дълга закуска в Бруклин, която Тина Рот Ейзенберг прави за споделяне на опит между хора от широкия кръг на "креативните професии". Днес мислите им се подават и към нас, а кратките лекции са на теми като език, емпатия, време или революция. Само думата обаче е обща за всички градове, нататък интерпретациите могат да са всякакви и никога не знаеш дали ще поканят да говори учен или музикант. Правят го на закуска, за да получим най-хранителната топка нови идеи за старт на деня, която събужда по-добре от шот еспресо.

В тази среда времето да се запознаеш с останалите от публиката също е важно – за да срещнеш други с твоята професия или да чуеш какво става на другия й полюс. Тоест ще е хитро да оставите стола до вас празен, кой знае с кого ще се запознаете (не че е задължително – ако сутрин не ви е до нетуъркинг, идвате само за лекцията и толкова).

Архитект е човекът, който поема щафетата на тема "етика" в нашия град. Ангел Захариев е поканен от екипа на Creative Mornings Sofia, в който главният двигател Рене Томова си партнира със Студио Комплект като доброволци и SiteGround като спонсори. Винаги подават микрофона на интересни хора, а ако се случи да изпуснете лекцията, после може да я видите цялата онлайн. Както и да прескочите до другите градове, за да чуете какво се случва там.

Днес сме точно тук – взимаме си палачинка с шунка и кафе с мляко, разменяме изречение-две с няколко познати и непознати, и ето че на екрана отпред започват да се въртят слайдовете Архитектура и етика. Ангел Захариев е от Група Град – кръг от архитекти, които вдигат ръце и наострят моливи за позитивна промяна в общите ни улици и сгради. В концентрат от 20-30 минути ни е гид в темата за сградите и в цялата обиколка дори няма нужда да обяснява защо архитектурата е важна за всички и защо трябва да ни пука за кръпките по фасадите и за плочките на Витошка.

Тази лекция изобщо не е като другите, за които сте ставали рано. Целта й не е да снася факти, а да прави нови връзки, да изненадва с хитри решения и да вдъхновява – дори след това да не се загледате в сградата отсреща, да вземете това, което ви е полезно. И понеже е ключово монологът на лектора да премине в диалог, е отделено време за въпроси, но има и друго – за втори път закуската завършва с "отворен микрофон". Дават ви две минути, за да разкажете за нещо важно, да поканите другите на изложба или, какво пък, да си потърсите готин съквартирант. Тук ни изненадаха – чухме всичко от покана за важен протест през разказ за проект, който протяга питанка "кой ще ми помогне", та чак до въпрос право в челото от супер инициативно 15-годишно момче.

Минава десет, когато напускаме G8 – навън вече се е стоплило и работният ден може да стартира. Следващата дума за закуска скоро ще стане ясна и ще започне да бърника из чекмеджета с идеи от тук до Австралия – да сме част от цялото това движение надъхва толкова, че отсега навиваме аларма за 7:00 в последния петък на март.

Creative Morning Sofia са на facebook.com/CreativeMorningsSOF и creativemornings.com (и имат готин нюзлетър)