Запечатано с клеймо – три пощенски станции, толкова еднакви, толкова различни

Пощенска станция 1000

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Мия Янева

Великолепната сграда на Централна поща, решена във възрожденски стил, е истинско художествено произведение. Масивна, но просторна, изискана, но удобна, от тържественото си откриване през 1904 до днес е една от хубавите централни постройки. Дължим благодарности на арх. Йордан Миланов, който я е проектирал, и винаги, когато изпитаме носталгия по ръчно написаните писма и картички, десетките красиви пощенски кутии са на своя пост, за да ни услужат.

Пощенска станция 1113

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Мия Янева

Заради добрата си позиция пощенската станция до хотел Плиска е една от редовите точки за срещи. След освежителен ремонт фасадата й грейна в снежнобяло и с алуминиева дограма, а километричните опашки са все по-рядка гледка заради доброто разпределение на дейностите по гишета. Служителите трудно пускат усмивки, но за сметка на това в преддверието, където охранителят е в ролята на регулировчик на човешките страсти, можете да чуете най-добрите реални сапунени истории.

Пощенска станция 1414

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Мия Янева

Истинско олицетворение на сбъркания преход и доста грозна откъм естетически норми постройка, пощенска станция 1414 стои на пост и изпълнява достойно своя дълг. Зад мръсните стъкла и грозните метални врати кипи трескава дейност по пращане и получаване на бързи пратки, любовни писма и парични записи. Локацията є е особено стратегическа, в подлеза на НДК, в редичката с малки и големи магазини, затова и никога няма да я видите пуста.