Местните герои
Музикалната сцена в града е стартова позиция за симпатични агенти като Ману Чао, който снове между Париж и Барселона, и пръска послания за живота и любовта, както и нуево фламенко прокламаторите Calima, които миналата година наминаха, за да ни изсвирят номинирания си за Грами албум Azul. Още една група, чийто лайв си спомняме с радост, е чилаут комбото Chambao, които споделят, че прекарват повечко време на плажа, а това винаги е добра идея.

Малките барове в Barrio Gotico
Кварталът хваща още на първата среща и изобщо няма намерение да ви пусне. Малките и тесни улички, които са част от забавен пъзел, винаги водят на някое ново и интересно място. Баровете в готическия квартал са толкова малки, че единственото пространство, където могат да поберат посетителите, е директно на улицата. Всички са навън, пушат и танцуват на крак, усмихват се на минувачите и ги канят за по едно. С радост можете да поседнете и в някое от кафенетата в модните бутици в квартала.

ZARA

Местна модна марка, която тук познаваме като Зара, а според испанците е Сара. Чудесни евтини дрехи от актуалните колекции могат да се открият на закачалките в почти всеки мол в каталунската столица. Концепцията да пускат чисто нови модели през три седмици, което ще рече около 10 хиляди на година, е чудесна, а цените – в сравнение с тези в тукашния им аутлет – направо никакви.

Парковете

Едно от най-обичайните неща тук е да прекараш деня в някой от многобройните малки и големи, добре поддържани, а вечер прилежно заключени градски паркове. Тук няма наредби против газенето на тревата, нито против пие­нето на бира в тях. Зелените площи са много – както в сърцето на града, така и в по-крайните квартали и в тях кротко съжителстват майки с бебета, студенти и корпоративни акули. А по дърветата често могат да се видят и симпатични пернати папагали, които са естествена част от екстериора.

Camp Nou
Известният стадион освен официален дом на местния Barcelona (и свидетел на някои от най-силните мачове на Стоичков), е и арена за изява на десетки класически и рок музиканти, като започнем от Стинг, минем през тримата тенори и стигнем до U2 и покойния Майкъл Джексън. Едно от местните туристически чудеса е посрещало даже и папа Йоан Павел втори. Освен всичко е и чудесен декор за снимка за спом