Историята до момента
EXIT започна в началото на новото хилядолетие, задавайки тон и за новата история на Сърбия, поне в музикален план. Въпреки че не се случва в някой от големите местни столици, за 12 години фестивалът се превърна в истинско явление и без съмнение е най-популарният и впечатляващ от всички подобни на Балканите. На нас ни е особено любим – заради красивия граничен градец Нови Сад и Петроварадинската крепост, които приютяват музикалната феерия; заради стегнатата организация и хубавото сръбско пиво, разбира се. Поради своята близост, а и поради гостоприемството на хората от EXIT, и през 2013 има промоционални билети за българските фенове – петдневният (!) пропуска струва 115лв, а ако смятате да ползвате фестивалният къмпинг, трябва да си вземете билет и за това – още 52лв.

Големите
Последно обявени сред хедлайнерите бяха легендарните The Bad Seeds под задължителното предводителство на ембематичния Ник Кейв. Той свири в Нови Сад сравнително скоро – на EXIT 2011, но тогава бе заедно с проекта Grinderman, а този 14 юли на главната фестивална сцена ще представи класически парчета на The Bad Seeds (плюс най-важното от новичкия албум Push The Sky Away). Особено се вълнуваме и на включването на експерименталната суперкоманда Atoms for Peace (Главна сцена, 13 юли), които през февруари тази година пуснаха дебютния си албум Amok. С интерес ще гледаме и чудесните инди рокаджии Bloc Party (Главна сцена, 14 юли), човекът с голямо тяло и голям глас Сиило Грийн (Главна сцена, 11 юли) и преродения в реге изпълнител Snoop Dogg, който тези дни е Snoop Lion (Главна сцена, 11 юли).

Танци и отвъд
Акцентите от традиционната Dance Arena са сетовете на шведския хаус шампион Ерик Придз (14 юли), както и легендите на съвременната електронна музика – Давид Гета (13 юли) и любимият ни Робърт Кук, тоест Fatboy Slim (на 11-и). На Fusion Stage положението очаквано е пъстро, но и там си заплюхме банди за гледане – например босненските реге/дъб/джипси пънк симпатяги Dubioza Kolektiv (14 юли) и индъстриъл метъл машините Prong (отново на 14-и).

Загрявката
… е още тази събота вечер в Маймунарника (клуба в Борисовата, който доскоро познавахме като Pork Pie). Звученето ще варира от хип хоп до наситен дръменбейс и малко по-лежерно електронен, а зад микрофона и пулта ще бъдат. FeeL & Wosh MC, SAVA и Bruhu, Kenobi и Panega, Smartech, Presize и Phirah. Танците почват в 21:00, входът за генералната репетиция е 5лв.

EXIT е в сръбския град Нови Сад от 10 до 14 юли, промоционалните билети за достъп до фестивала са по 115лв, билетите за къмпинг са по 52лв