Зеленчукове

"Зеленчуци" е недостойно име за железните растения, които пълнят лехите напролет и съвсем не отива на чиниите с мощна флора, които композирахме с тях в един хладен понеделник – за да накараме сезона да цъфне не само с цвят, но и с вкус, а дано скоро и с градус.

СМУТИ
Ако не танцувате на Dr. Greenthumb на Cypress Hill, докато миете чаша накъсан спанак, ще стане по-бързо и по-сухо, но пък закъде да препускате – нали вече запарвате чаша зелен чай. Тя ви трябва на финала. Преди нея под капака на блендера влизат – поред и на парчета – чистият спанак, една зелена ябълка, стрък целина, два сантиметра обелен джинджър, половин краставица (заедно с био кожата си) и сокът от два лайма (заедно с клетките си). Остава да решите дали ментовите листа ще бъдат нужните три или имате енергия да измиете цели четири. Плакнете, слагайте в уреда и заливайте с охладения чай преди да врътнете копчето в посока не-съвсем-гладко съвършенство. Витаминозната бомба в каната ви пълни две чаши и е супер за закуска – вместо кафе пиете крепко здраве, като периодично отхапвате от бъркалката целина.

ЗЕЛЕНА САЛАТАОнази с репите ще се прекръсти, ако срещне нашата. Единствената тежест в създаването ѝ е бланширането на чаена чаша броколи, но и то е леко: кипвате вода в тенджера, слагате зеленчука в гевгир, а него – между балончетата за две минути. На 120-ата секунда местите цедката под ледена вода и оставяте цветчетата да се охладят. Останалото в рецептата е първо ниво работа с остриета или познатото рязане с домакински нож: упражнявайте кръгове и полумесеци върху половин краставица и същата дължина млада тиквичка, а кубове – върху стрък целина и една зелена чушка. Всичко това изсипете върху накъсаните 4-5 листа едър спанак и толкова маруля, добавете чаша грах (замразен или консерва) и сте почти готови. Остава да овкусите зелената си салата със зехтин, сол и черен пипер, преди да добавите шепа кълнове и да пръснете фантазията на компанията, която очаква да срещне познатия ѝ адаш до Гергьовското агне.

ПЕСТО ОТ КОПРИВАСвалете ръкавиците – младата коприва още не си е показала рогата и спокойно се пипа с голи ръце. Намокрете вашите, за да измиете добре листа за три чаши, които след това ще бланширате – по схемата от предния параграф, но само с минута престой във врялата вода. След контрастния душ копривата е готова за максимално подсушаване, преди да легне на дъното на блендера. В него скачат още 100гр кедрови ядки, 30мл зехтин, супена лъжица лимонов сок и четири скилидки чесън. Поради липсата на достатъчно течност в каната, сместа става гладка бавно и ще имате достатъчно време да поразсъждавате дали четирите скилидки чесън бяха добра идея за обяд в офиса. Запишете си да ги спестите или намалите следващия път, както и вариантът да срещнете новото си любимо песто с кръгове моцарела и домати. Ние го объркахме със спагети и допълнихме с люспи пармезан и вече е сигурно – босилковото пасти да яде.

СПАНАЧЕНИ ПАЛАЧИНКИМожеше да не е сандвич, а просто филия, но само къща на плажа може да ни изкуши с един етаж. Затова си направихме три – от спанак, яйца, брашно, сол и сода по следната схема: блендирайте две чаши от зеленчука с две яйца и постепенно сипвайте брашно в рядкото зелено, докато получите гъстота като за кекс. Щипка сол и толкова сода изчерпват участниците в тестото, с което ще оформяте кръгове с големина на медени питки върху сгорещения и намаслен тиган. Видите ли балончета по повърхността на тестеното блато, обръщайте, а след минута – вадете. В нашата чиния редуваме спаначени етажи с чедар и домат, но само защото късно се сетихме колко добре щеше да ни се получи с шунка и крема сирене. Или с пушен кашкавал, червен лук и маруля. А може и малко сладък чили сос. И кисели краставици отстрани… Стига, увлякохме се, докато тези палачинки са си екстра и напълно голи.