„Зелени библиотеки“ разлистват страници в парковете за девети път

Лятната кампания на Столична библиотека Зелени библиотеки ни кани да почетем под сенките на дърветата в парковете на София. Инициативата насърчава четенето от ранна детска възраст и общуването между любителите на литературата и привлича нови читателски публики чрез срещи с любими поети, интересни тематични изложби и музикални изпълнения на живо.

От 5 август до 6 септември между 10:00 и 14:00 се насочваме към Северен парк, Заимов, Гео Милев, Борисовата градина, Южен парк, Зоопарка, Света троица, природен парк Витоша и Западен парк, а тази година за пръв път Столична библиотека добавя и нова културна точка – парк Овча купел. Настоящото издание започва от Северен парк, където ни очакват къщички за безплатен обмен на книги. Такива откриваме и в парка Гео Милев и Западен парк, както и в Зоопарка и на Витоша.

За активното споделяне на книги в паркове се грижи и мобилния филиал на библиотеката – Библиобус, който разполага с 1 500 тома класически заглавия и съвременни бестселъри. Продължава обичаната от софиянци инициатива Споделени книгиВземи, прочети, върни. Посетителите на Зелени библиотеки могат да се включат в „буккросинга“, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат друга интереснa книга. Издателства Егмонт, Фют, Timеlines, Паритет и Плеяда традиционно се включват в кампанията, като даряват свои търсени популярни издания за посетителите.

Дарителската кампания се разгръща и отвъд заемането на интригуващи литературни заглавия. Столична библиотека дарява на българи, живеещи в чужбина, стотици нови книги, учебници и учебни помагала на български език, в това число за Билградската библиотека в Украйна и за НПО Обединени българи в Косово.

Събития и изложби

В рамките на месеца птичото царство в парковете среща сериозна конкуренция в песните и красноречието, защото богатата културна програма включва вдъхновяваща поезия и музика с участието на поетите Иван Ланджев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Виолета Кунева, а за музикалната среда се грижат носителката на награда Букър Анджела Родел (вокал), Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара) и други.

Паралелно се провеждат няколко документални тематични изложби. Експозицията Голямата София проследява присъединяването на близките до София села през 1938 година. В изложбата Зоопарк разглеждаме ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, сред които можем да видим и първия определител на птици в България от 1909 г., както и редки учебници на различни езици. Поздрав от София се фокусира върху исторически места от града, пречупени през призмата на посетителите на града чрез ранни илюстровани литографски картички от края на XIX век.

Изложбата Съзерцанието на Щастливеца представя цитати от Алековите творби и любопитни стари фотоси на Витоша от началото на XX век, а Из парковете на София – минало и настояще – любопитни снимки и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

За най-малките читатели

В програмата на събитието са предвидени и немалко занимания за деца. Очакват ни креативни STEM игри, забавно програмиране с ботове, корейски национални игри и изработване на хартиени кукли. Най-любознателните получават и специални подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

За пръв път в поетичните четения редом с познати поети и писатели пред публика излизат финалистите от Втория шампионат по поезия на софийските училища Млада метафора 2023, както и индивидуалната победителка, младата Силвия Алексиева. В детската арт програма пък са включени изпълнения на вокалната група Палави ноти, театралната работилница на Ирен Кривошиева и клуба по спортни танци Дъга от школата за сценични изкуства Essence, Боби Мирчев и Мариана Добрева с любими детски песни и стихове.

Програма по паркове:

5 август (събота) – Северен парк

6 август (неделя) – Парк Заимов

12 август (събота) – Парк Гео Милев

13 август (неделя) – Борисова градина

19 август (събота) – Южен парк

20 август (неделя) – Зоопарк

26 август (събота) – Парк Света троица

27 август (неделя) – Природен парк Витоша

2 септември (събота) – Западен парк

6 септември (неделя) – Парк Овча купел

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.