Зелени резерви

Никой не ни дава три стръка магданоз и пет листа босилек за рецептата, затова взимаме цели букети, щипваме нужното и страдаме как останалото загива за ден-два. Стига вече – ето три начина да спасим пресните подправки, като изтръгнем най доброто от вкуса и аромата им.

За мазане

Животът на свежите подправки се удължава с цели две седмици, ако ги балсамирате в масло (щяхме да кажем обикновено, но маслото винаги е по-скоро божествено). Още по-удобно е, че при приготвянето на този деликатес, жегата не пречи, а помага – докато произнесете "38 градуса на сянка", основният ви продукт вече ще е станал по-податлив на натиска с лъжицата. Миксът от подправки, който ние тук добавяме "на око" към 250 грама краве масло с щипка сол, е от магданоз, мащерка и съвсем малко розмарин, който обаче ще липсва изцяло следващия път. Внимавайте повече от нас в комбинациите и съхранявайте в хладилник – под фолио или оформено на салам с помощта на хартия за печене и способностите, придобити при приготвянето на суши.

За пиене

В заведенията го правят постоянно, кога ще свикнем и вкъщи да пускаме нещо свежо в бутилката с безвкусна H2O? Потопени във вода, зеленините ще издържат на студено поне седмица, като с всеки ден вкусът на напитката става по-наситен – не че няма да я пресушите за няколко часа, но да имате предвид. Комбинациите вече зависят от наличното и вкуса. Ние започнахме със стандартната тройка краставица-лимон-мента, но дуетът ягода-босилек е по-смел и по-красив (ясно кой ще изберете за гости). Ако ви се намира кориандър, съчетайте го с лайм, а ако розмаринът ви тъкмо си тръгва, задръжте го още малко в компанията на джинджифил. В тази игра има само един жокер, но ще ви го дадем – за да получите по-богат вкус, заливайте подправките с водата, а не ги гмуркайте в нея.

За после

Много е просто, стига веднъж да се сетиш. Нарязвате каквото-и-да-е-ароматно-и-зелено, което е закъсало в хладилника – ние имахме магданоз, босилек и риган – и го настанявате във форми за лед, като гледате да не заема повече от 2/3 от гнездата. Ако така ви е вкусно, може да си направите и микс от подправките. После допълвате до ръба с вряла вода или зехтин и затваряте в камерата. Горещата вода гъделичка свежите растения, а те ѝ отвръщат с вкус, който се запечатва в леда и остава за следващата паста за двама през седмицата. Замразеният с подправки зехтин пък спестява една готварска стъпка, като мята в тигана едновременно мазнината и зеленината. За да ви остане място в камерата за сладолед и мастика, винаги може да изсипете вледенените подправки в пликове и да ги преместите във фризера – е, явно не винаги, а когато имате фризер.