ПОДГОТОВКАТА
Първо (дори и по важност): запалете настроението. Подвикванията "I love cheap grills" върху Cheap Thrills на Sia например доказано разгарят огъня по-бързо. Иначе трябват около 20 минути, докато дървените въглища (да, не сме на газ и не, не искаме брикети) преминат във фаза жарава и грилът е готов за действие. Специалните комини за разпалване ни обиждат, но да знаете, че има и такова чудо. Следва полиране на решетката с мазнина и "О, дано сланината от село още е зад сладоледа в камерата", защото с нея е най. Е, става и с олио: изливате малко върху хартия, грабвате я с дълга щипка и темпо, темпо – боядисвате. После остава само да настроите грила на двете степени за директно и задочно печене: копче няма, затова избутайте активните въглени в едната половина, където ще се готви бързо, а празната част пазете за "на бавен огън".

СЪЩИНАТА
Ако дланта ви издържа повече от 6 секунди на 10см разстояние от решетката, значи жегата ви е малко, а под 2 – твърде много. Дебнете с ръка 4-те секунди и започвайте да печете най-накрая! Търпението е важно качество за добрия грил майстор, така че да не забравите да го добавите към маринатата… предната вечер. Точният овкусителен престой на месото в хладилника зависи от вида му, но за всички е важно да почакат около час на стайна температура, преди да скочат върху грила. След това вече започва магията, за която вълшебна пръчка няма да ви трябва, но щипка с дълга дръжка – задължително. Не бодете месото с вилица, защото така отваряте възможности за бягство на цялата му желана сочност. Всъщност, оставете го на мира. Отворете си една бира и затворете капака на грила. Колко минути ще държите мръвката "по корем" преди да я обърнете "по гръб", пак зависи от произхода ѝ, но обезателно ѝ дайте малко почивка и извън скарата преди да я сервирате. Естествено, грилът не е създаден само за раслите-на-кокал порции, а е екстра и за тези от градината. Режете зеленчуците на тънки филии (лук, тиквички, картофи или цели чушки, чери домати) и полагайте до кюфтетата. Ако решетката ги жигосва твърде бързо, а трябва да се готвят още, спасете ги в половината за бавно печене.

ЗА ГРИЛ МАЙСТОРИ
Щом овладеете овкусяването на продуктите, може да се замислите и за овкусяване на въглищата. Подправката тук е дървен чипс, а от произхода му зависи по какъв начин ще опуши месото – стърготините от орех и дъб се разбират добре със свинско и риба, а ябълковите и черешовите подслаждат още малко пържолите.

Ако вече се чувствате добре подготвени, може да се включите в Турнира по спортен грил на Lidl Grill Fest на 27 август в Южен парк 2 (градинката зад Земята и хората).  Може и само да гледате – пак ще ви е вкусно. Вижте още на grillmaistor.bg