"Защо картините са сухи? Защо не са живи?", пита се веднъж 29-годишната Акико Накаяма, докато разглежда собствените си завършени платна, които ѝ изглеждат лишени от всякакъв пулс. Въпросите ѝ може да звучат по детски наивни, но не е ли точно това пътят към всяка революционна идея? В онзи момент креативният ум на Акико заработва на свръх обороти и тя действително намира рецепта за съживяване на живописта си.

Добре дошли на Alive painting – преживяване на границата между пърформанс и арт инсталация, с което японката избухва на един TEDx в страната си и с което вече няколко години кръстосва глобуса. В реквизита за него има маса, съд и кухненски прибори, с които Акико миксира разноцветни бои, вода и други течности с различни плътности и свойства. От време на време променя посоката и динамиката на процеса под пръстите си, а над всичко това стои статична камера – за да излъчва постоянно променящата се абстрактна картина на голям екран за нас.

Понякога Акико е сама на сцената. Тогава системата Fluid2wave превръща пърформанса ѝ в нетипичен концерт, като произвежда звукови ефекти чрез дигитализиране на непредсказуемите цветови игри на екрана. Друг път обаче дуетът не е човек-машина, а човек-човек. Както тук в четвъртък, когато проектът E.U.E.R.P.I. на Мириян Колев ще реагира на движението на боите на Акико с ембиънт и дрон музика на живо.

"За мен срещата между два цвята е като танца на Ин и Ян", казва японката, която вижда в Alive painting метафора за еволюцията и мимолетността на живота. Течните ѝ картини приличат много и на анимирани топографски карти, мислим си ние, докато потъваме в клиповете от миналите ѝ събития. Изобщо не са спойлер, а само вълнуващ тийзър на великата странност, която ни очаква в четвъртък, за да покаже, че изкуството няма и не трябва да има твърди граници.Alive painting е в Дом на киното по покана на Арт Фондация ДОМА на 14 декември от 21:00 с билети по 8/15лв от касата и сайта на киното
Акико Накаяма е на akiko.co.jp
E.U.E.R.P.I. е на soundcloud.com/mirian-kolev