Неизбежно част от тях имат с коледна нишка в историята, а повечето от останалите са романтични комедии. Явно студените циклони между небостъргачите вадят най-топлите емоции в човешката душа. Има и друго, доста по-тъжно, мрачно лице на Ню Йорк, което сме се постарали също да получи своя екранен трибют, макар и само с три филма. Все пак е период, в който не се нуждаем от повече печал.

Пристигане в Америка

Няма по-нюйоркска сцена от момента, когато Еди Мърфи в ролята на влюбен принц от Африка пее от стълбите на апартамента си в Куинс и някой се провиква от съседните балкони: "Млъкни бе, да ти го…". Героят, още пресен от самолета, отговаря с широка усмивка "И аз, и аз да ти го…". Това е отношението на нюйоркчани към живота – корава любов, без много-много церемонене. Също така филмът включва нощен Манхатън в целия му блясък, с непокътнати Кули близнаци.


Когато Хари срещна Сали

   
По традиция започваме с класиката на класиките: Мег Райън, Били Кристъл, Ню Йорк в края на 80-те под режисурата на Боб Райнър, когато той просто няма слаб филм. Също така една теза, която е морално остаряла, но все така забавна – могат ли мъж и жена да бъдат приятели, без да се влюбят. Двамата герои на екран са една от най-експлозивните двойки в историята на киното. Имаме и ефекта капсула на времето – Даунтаун, такъв, какъвто никой няма да го види никога.

Знак на съдбата

   
Коледа в Манхатън. Той (Джон Кюсак) и тя (Кейт Бекинсейл) се запознават, докато пазаруват, не без помощта на продавач садист. След кратък флирт, в който даже не си казват имената, решават че ако е рекла съдбата, ще се срещнат отново. Тя написва името си в книга, той на петдоларова банкнота. Това, което следва, е една от най-романтичните и престъпно непопулярни малки сладки комедийки в зимен Ню Йорк.

Зимна приказка в Ню Йорк

 
В режисьорския си дебют на Акива Голдсман, нашумял като сценарист на Красив ум, се впуска в свръхестествена епична любовна история с Колин Фарел в главната роля, която се разпростира от пристигането му като бебе в кошница на остров Елис до пълния му с обрати престъпен живот по-късно. Всичко това на фона на постоянно растящи нагоре небостъргачи, сякаш в унисон с любовта на героите от екрана.

Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк

   
Докато първата част се развива в Чикаго, за продължението на Сам вкъщи продуцентите решават да вдигнат локациите на следващо ниво, като пращат Маколи Кълкин в Ню Йорк. Като истински гъзар той се настанява в Плаза и се глези с лимузини и румсървиси, докато не разбира, че "Мокрите бандити", вече под името "Лепкавите бандити", също са в града. Интересен факт: поради огромен фенски интерес хотелът предлага пакет за почивка Кевин, в който получаваш същата стая като героя на Маколи Кълкин с всички екстри към нея.

Трите дни на Кондора

   
Забравете Умирай трудно – това е истинският коледен екшън филм! Шпионската драма с Робърт Редфорд в ролята на книжен плъх в ЦРУ, който рязко се превръща в полеви агент с единствена цел да оцелее, е Джейсън Борн за едно друго поколение. А улиците на зимния Ню Йорк са удоволствие за сетивата – от офиса му на 77-а улица, през Бруклин Хайтс до панорамен поглед през прозореца на Световния търговски център. И като стана дума за красиви гледки – Фей Дънауей е във филма, при това в целия си блясък.

Имате поща

   
Колкото и да е шокиращо, някога хората са се сваляли с имейли. Това настрана, но Мег Райън и Том Ханкс са толкова сладки, че даже с пощенски гълъби да флиртуват – пак ще ги гледаме. Особено ако цялата тази романтика кипи на фона на китните заведения по улиците на Западен Манхатън. Това е един от малкото филми, в които Ню Йорк носи духа на уютно малко градче някъде в Колорадо, докато ярки локации като пазара на 72-ра и Бродуей са все така в кадър.

Скъперникът

   
Има много опити за екранизация на Коледна песен от Чарлз Дикенс, но само един е с Бил Мъри в главната роля под режисурата на Ричард Донър, иначе по-известен с пукотевиците си стил Смъртоносно оръжие. Тук човекът, който мрази Коледа, е изправен пред най-голямото предизвикателство – феноменалната празнична украса на Ню Йорк през 1987, където определено не е пестено от лампички и никой видимо не мисли колко ще е сметката за тока.

Среднощен каубой

  
Има и такъв Ню Йорк – асфалтова джунгла, която те сдъвква и изплюва, както се случва във филма за Оскар на Джон Шлезинджър. Джон Войт в ролята на младия тексасец Джо Бък пристига в Голямата ябълка, за да се сблъска с голямо разочарование – парите не растат по клоните, а дървета почти няма. За сметка на това има мошеници на всеки ъгъл, най-големият от които е Ризо Рацо, героят на Дъстин Холфман. И да, най-запомнящата се реплика е, когато едва не го прегазва кола и той, като истински местен, блъска по капака с думите: "Хей! Аз ходя тука!".

Истинският Люин Дейвис

  
Гринуич Вилидж, 1961. Оскар Исаак в ролята на поета с китара Люин Дейвис, скита немил-недраг по студените улици, без палто и с чужда котка в ръка, докато животът му се разпада, парче по парче. Надали има по-добра и метафора за трудния, криволичещ път на твореца от този шедьовър на Братя Коен. Също така епохата е предадена съвършено, а парк Вашингтон Скуеър никога не е изглеждал толкова тъжен и неромантичен.