Как се роди идеята за този проект?
Аз съм фен на филмовата музика и отдавна имах идея да направя подобен проект. Имаме невероятни филми! Не успях да събера песните от всички тях, но тези дванадесет, които включих в албума, са може би най-известните и обичани. В крайна сметка стана много интересна компилация.

Има ли нещо в българската музика от онова време, което да липсва в съвременната?
Според мен песните от онова време носят една особена носталгия, която нищо създадено днес не може да препокрие. Мисля, че тези фантастични песни имат още много живот и затова реших да им го дам. Дано да съм успяла да го направя качествено.

В този ред на мисли родното кино днес има ли шанс да остави дирята, която е оставило киното на 70-те и 80-те?
Не мисля. За съжаление в последно време не съм гледала нов български филм, който да остави у мен усещането и задоволството, които изпитвам, когато гледам онези от близкото миналото.

Не крие ли риск промяната в аранжимента на песни, свидни за няколко поколения?
Да, рисковано е, но когато човек има зад гърба си гениални музиканти като Христо Йоцов и Румен Тосков със сигурност може да бъде спокоен, че всичко ще се получи перфектно. Изключително съм им благодарна за това, че направиха тези аранжименти за албума.

Чувам, че концертът във Варна е минал с изключителен успех. Какво да очакваме на концерта в Пловдив?
Да, изключително щастлива съм, че концертите минават толкова добре. В Пловдив на сцената с мен ще се качат освен Христо Йоцов и Румен Тосков, без които не минава нито един мой концерт, също и Теодосий Спасов и Петър Салчев. Надявам се да дадем на пловдивската публика едно страхотно преживяване.

Как се чувства една певица сред толкова много мъже музиканти?
В интерес на истината се чувствам страхотно. Щастлива съм, че съдбата ме събра с хората, с които работя. Че са до мен, че ми дават толкова много съвети. Това са професионалисти, на които в музикално отношение имам пълно доверие. Мога само да съм благодарна, че имам възможността да създавам музика заедно с тях.

Извън този албум и националното турне за презентирането му какво се случва около Хилда Казасян?
Много неща. В професионален план около мен винаги цари оживление, което ме прави щастлива. Предстоят ми доста концерти – както в страната, така и в чужбина. Заедно с продуцентите ми подготвяме и промоцията на албума Замълчи, замълчи. Работя по още един проект, нарича се Поколения. Освен всичко това вече мисля и за нов албум.

Хилда Казасян е в Концертна зала, 15 май, 20:30