В търсене за изгубеното време
Йоан Лемоан е истинското име на французина, настанил се зад проекта Woodkid. По образование, а съвсем очевидно и по призвание, Лемоан е визуален артист. Неговата първа и голяма любов е киното. Пораснал е в компанията на шедьоврите на Спилбълг, Кубрик и Тарковски и именно последният е отключил пред Лемоан дверите към чудния свят на символиката. Защото за един визуален артист няма нищо по-логично от това да облече всичките си помисли, състояния и емоции в материя. Дървеното хлапе например е такова, за да е ясно всекиму, че тепърва ще еволюира. Ще мине през желязо, мрамор и камък; ще заздравява, ще се формира като личност, ще стане силно и непоклатимо; и ще преоткрие своята златна ера.
The Golden Age казва точно това, макар и не отчетливо – всеки затръшва вратата на детството и тръгва сам по житейските пътища, за да търси своя идентичност и свой собствен Златен век.

Ключ без врата
И клиповете (вижте Iron, Run Boy Run, I Love You), и музиката на Woodkid са черни, дълбоки, сериозни и епични. За целта работи с Парижката опера и Френския национален оркестър. Парчетата в албума ще наречем епичен поп (чуйте The Great Escape, Ghost Lights или Conquest of Spaces), красиви балади (Where I Live, Boat Song), както и такива, от които ти се приисква да отбраняваш нечия територия (Stabat Mater, The Other Side). И понеже Woodkid гледа в много посоки, амбициозно атакува много цели и добре осъзнава, че музиката на 21 век не може да е просто музика, Golden Age е придружен и от специално книжно издание. На 132-те му страници уютно съжителстват CD, кратка история, написана от Йоан Лемоан и братовчедка му Катаржина Йержак и 14 чернобели илюстрации на Джилиан Тамаки. Твърдите корици са нагиздени с два мистериозни ключа – досущ като онези, татуирани върху ръцете на самия Woodkid. За да го притежавате обаче ще трябва дълго да дебнете – защото в този момент всичко е продадено (но е възможно и да не бъде издадено повторно, уви). Албумът, разбира се, можете да купите и като обикновено CD или в MP3 формат. Тичайте, момичета и момчета, към чудесния свят на Woodkid и му свалете шапка. Chapeau!, както казват французите.

Golden Age може да свалите от iTunes или да поръчате от amazon.fr срещу 13,99 евро