Значи сте от Чили, а?: Вкусът на Чили

Винаги когато някой спомене втората по дължина страна в света (4270 км), се сещаме за следното: за да илюстрира неспособността на писателите да поддържат жив разговор (за сметка на умението им да разказват страхотни истории на хартия), Кърт Вонегът описва първите мигове от запознанството на двама свои колеги (и приятели). След като били представени един на друг с информация относно имената и националността им, двамата мъже потънали в мълчание. Час и половина по-късно, най-сетне измислил как да започне така необходимия за разчупване на ледовете разговор, единият от писателите се обърнал към колегата си с думите: "Значи сте от Чили, а? Сигурно е много интересно да си от толкова тънка и дълга страна?".


Емпанада за всеки ден

Мда. Сигурно е много интересно да си от толкова тънка и дълга страна (само за информация: най-дългата страна в света е Бразилия, която бие Чили с 95 км), но не е безинтересно и какво хапват чилийците почти всекидневно, почти през цялото време на годината. Емпанадас са пържени или печени, ами… банички, които най-често се пълнят със сирене, морски дарове или смес, наречена пино, приготвена от говеждо, маслини, яйца и лук. Обикновените емпанади се хапват целогодишно, но домашната емпанада де пино е една от ключовите традиционни храни, сервирани по време на чилийските Fiestas Patrias (национални празници, чествани през септември). Тестото за емпанадите е бързо и лесно и може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилник, а пиното има най-добър вкус, ако е направено предишния ден и оставено да отлежи през нощта. Другият ни ценен съвет е, че макар да изглеждат като банички, емпанадите много си вървят с вино.

Mote Con Huesillos за лятото

През знойното чилийско лято всички градски улички се изпълват с колички, предлагащи на минувачите глътка свежест: Mote Con Huesillos. Плодовата безалкохолна напитка, съдържаща пшеница, изсушени на слънце праскови и гъст сироп с кехлибарен цвят предлага доста нетрадиционна (за не-чилиеца) комбинация от вкусове. За да си приготвим сладкото питие, първо ще трябва да накиснем сушени праскови във вода за една нощ. След това ще ги сварим в сироп от карамелизирана захар, канела и вода и ще го оставим да се охлади. Когато сме готови за сервиране, ще напълним чашата с пшеница, ще добавим прасковите и накрая – щедър черпак от сиропа. Чилийците консумират Mote Con Huesillos, като отпиват или просто загребват (сякаш хапват десерт) с лъжичка. Напитката е толкова емблематична за чилийската кухня, че дори има поговорка: Más Chileno que un Mote Con Huesillos (по-чилийски и от Mote Con Huesillos).

Curanto за гладните

Curanto е едно от най-автентичните чилийски ястия. Ако се заровим назад в историята, ще открием, че се е приготвяло, като се е изкопавала дълбока дупка, в която се поставяли нажежени до червено камъни. В дупката се мятало и стабилно количество морски дарове, месо и зеленчуци. Покривала се е с листа от специално растение и така се превръщала в нещо като гигантска тенджера под налягане. Вие, разбира се, ще използвате истинска тенджера (съществува опцията ястието да се приготви и на скара), която ще напълните догоре с миди, стриди, наденица, картофи, пиле и свинско. Към тях се прибавят листа от зеле, чесън и бяло вино. Предупреждаваме ви съвсем чистосърдечно. Това е толкова много храна, че свят да ти се завие. Бъдете гладни!

Други рецепти: