Записки от подземието
Преди официалното излизане на албума критиката зашептя, а сега мнозина го казват високо – това е най-красивият албум на Nick Cave & The Bad Seeds. Красотата обаче е по-тъмна, романтиката – плътна, а търсеното вдъхновение идва от мистериозни и прелюбопитни факти, издирени по интернет. Този лов на куриозности е умело сблъскан с фантазния свят на Ник Кейв и прекрасно облечен в думи. Същински записки. Подземието обаче не е никакво подземие, а страхотно имение от 19 век в Реми дьо Прованс в южна Франция, превърнато в изискано музикално студио (La Fabrique) със старинна мебелировка, една от най-големите музикални колекции в света (над 200 000 винила) и огромно богатство от книги. Заради записите там френските фенове на Ник Кейв нарекоха албума "френски". Ако ние бяхме на тяхно място, със сигурност щяхме да сторим същото.

Тишина, само тя ми остана…
Push the Sky Away в никой случай не е ведър. Но пък е много спокоен. Казват, че почти пълната липса на електрически китари и дисторшън се дължи на напускането на Мик Харви, дългогодишен член на The Bad Seeds и стар другар на Ник Кейв. Може и така да е. А може и това да е единственото правилно решение след шумните Dig, Lazarus, Dig!!! и двата албума с алтер егото на The Bad Seeds – Grinderman. Електрическите китари обаче Кейв е заменил с много по-опасен, див и крещящ инструмент – тишината. В нашия луд 21 век, в който всички говорят превисоко, за да бъдат чути, е много приятно да се появи някой, който да намали децибелите и при все това да развълнува – рязко и остро. Вълнуващите пиеси са наглед семпли, но всъщност – многопластови, базирани на традиционните лупове на Уорън Елис, както и на неговата нетрадиционно звучаща цигулка. Чуйте спокойствието в We Know Who U Are, тишината в Push the Sky Away и любовта в Wide Lovely Eyes.

Измамникът

Имагинерният свят на Ник Кейв – този, който обитават песни му, е строго поляризиран. Любовта е любов, омразата – омраза, грешниците са подли, светците – благословени, читателите не пишат, а писателите – не четат. В истинския свят обаче всичко е объркано, омешано и слава на боговете. "Ако трябва да съм честен, казва Ник Кейв, аз съм по-скоро читател, отколкото писател. Дори не съм много сигурен дали съм музикант. Аз съм измамник!".

Push The Sky Away можете да поръчате от amazon.com срещу $14.99 за CD и $19.99 за винил