Какво да търся във vbox7.com: Дражето – Ямбол
С какво ще се сблъскам: С почти легендарен в онлайн средите хип хоп стожер, възпяващ родния си град (“Ямбол е градъ”) като новата столица на любимия си музикален стил (“Ямбол е стилъ”). Истинска мъка за нямащите честта да споделят родното му място е категоричната подкана да се дистанцират от светлата му личност: “Ти си от друг град си мислиш, чи си ут утбооръ/Но ни си! Разбираш ли ме ти?/Кату ни си – махни съ, утивъй си!”

Какво да търся във vbox7.com: Гошо от Почивка
С какво ще се сблъскам: С емблематичен пример за това как тук се става звезда, без да си се появявал в нито една официална медия, единствено и само благодарение на колоритни онлайн изяви. Всички са чували за Гошо от Почивка (“най-хубавия квартал”) и тежкото му битие (“много бой съм ял”), но никога не е излишно да си припомните отново витиеватите му рими. Ако искате да се запознаете отблизо с тази светла личност – в блога kiro.bg ще намерите актуално интервю с него.

Какво да търся във vbox7.com: Деян И Бойко Неделчеви –  От Икебана Дървесата Ги Боли
С какво ще се сблъскам: С дзен и изкуството да се направиш на пълен идиот. Двамата братя лансират текст с подчертано екологично послание, съчетавайки го с апел за толерантност към хората с хомосексуални наклонности (или поне ние доловихме подобен в кръшния им и величествено хореографиран танц). Научихме, че клипът датира от 2002 и направо се чудим как сме живели досега, без да сме имали досег с рими като: “Дърветата напомнят за сираци/Не ги вини, че по небето пишат/Със есен вятърът постла си/Ще зазими, а после римите ще станат киша…”

Какво да търся във vbox7.com: Орк. Сава Бенд – Птичи Грип
С какво ще се сблъскам: С абсолютна турбо фолк класика, включваща леко облечени и умилително некадърни танцьорки, емблема на Мерцедес в едър план, наболяла социална тема със здравословна насоченост и малцинствен оркестър с тен, намекващ за препържване в солариум. Кулминацията на песента, в която лирическият герой отбелязва, че “Който яде птичи крак, той за мене е бунак” вече не е много актуална и за това писахме на оркестър Сава Бенд с плахата фенска надежда да възпеят и свинския грип, но все още нямаме отговор.

Какво да търся във vbox7.com: Иван Готвача – Буря Пустинна
С какво ще се сблъскам: С поредния силно ъндърграунд хип хоп индивид, който ни спечели още с респектиращия си кулинарен прякор и рими от типа на “Пара троша след обири банкови/Имам оръжия противотанкови”. Въпреки че е обнародвал вече цели две парчета (подбрахме по-покъртителното за тази своеобразна класация), Готвачът все още не е заснел дебютното си видео и клиповете включват единствено серия от напаснати към текста снимки. Иначе въпросният господин е на респектиращите 49 години, бори се за генгста рап без цинизми и подготвя дебютния си албум Ш’а В’а Напра’я Happy. Страх ни е.