7 момента на Калоян Илиев - Кокимото

2 юли 2015 снимка Илка Пейчева
Чуваме леко подхилване от всичките му картини, скулптури и инсталации. Вицът е котка с човешки очи, космати герои, които плуват по гръб, България като барбарон или патриарси, които си мислят за комикси и оръжия. Темите му обаче не винаги са леки – вълнува се от новия световен ред, нарцисизма, отношението към животните. Наскоро чухме от работите му и вик на чайки, не само защото живее във Варна – долетяха от морските му пейзажи.


Моментът, в който срещна Кокимото в огледалото
В ателието си по рисуване през 2003, докато бях студент в Търново. Белият лист, на който рисувах тогава, може да се възприеме като огледалото, в което срещнах алтер егото си за пръв път.

Моментът, в който черна котка ти мина път
През 2005 в квартирата ми, пак в Търново – беше черната котка на хазяйката ми. Това остави трайна следа в творчеството ми, така че беше за добър късмет – започнах да рисувам котки, които и до момента са ми основен персонаж. Днес пътищата ми се пресичат с две руски сини.

Моментът, в който започна колекцията си от играчки
Първата ми играчка е на Тим Бъртън, сдобих се с нея в Страсбург през 2006. Днес вече имам над 100 играчки от цял свят – колкото повече събирам, толкова повече се увличам. Сигурно е нормално, че в един момент поисках и сам да ги правя – моите са основно дървени, уникати или в малки тиражи. Следя с интерес магазина Commanda Camp, супер е как все повече хора тук започват да се интересуват от този тип изкуство.

Моментът, в който реши, че искаш да бъдеш художник
Моментът, в който реших, че не искам да бъда икономист.

Моментът, в който изхвърляш идеята си
Не изхвърлям идеите си, пазя ги, докато им дойде времето. Ако усетя, че не е моментът да реализирам някоя идея, я оставям да престои, развивам я, подобрявам я и чак тогава я изкарвам наяве.

Моментът, в който получи най-важния съвет
Случи се в началото на развитието ми като график. Тогава мой преподавател ми каза, че трябва да се откажа от графиката, защото не ми се получават нещата. Това обаче ме мотивира да стана един от добрите съвременни млади графици.

Моментът, в който изненада себе си
Аз съм като шоколадово яйце, Kokimoto SURPRISE. Изненадвам ежедневно както себе си, така и околните. Ето, последния път в Пловдив нещата станаха изненадващо добре – морските ми пейзажи стояха супер в пространството на галерия U P.A.R.K., срещнах много хора на One Design Week, нарисувах първия си графит (на ролетна щора срещу бар Котка и мишка), а в P.A.R.K. Store (магазинът към галерията) ще се продават разни неща, мои и на други артисти, включително играчките ми.

Калоян Илиев е на kaloyan-iliev-kokimoto.blogspot.com
Вижте всичките му морски пейзажи на seascapesbykokimoto.blogspot.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.