На 14 октомври от 9:30 ще започне работа националната научна конференция Жива старина: Научното наследство на Димитър Маринов (1846-1940). В 18:00 в залите на Националния етнографски музей ще бъде открита изложба, посветена на неговия първи директор, известния български етнограф Димитър Маринов – Етнографски етюди. На Димитър Маринов – посвещаваме.

На 21 октомври от 16:00 в Зала 19 на ИЕФЕМ ще гледаме документалния филм на етнолога Венета Янкова Черните кукери, посветен на маскарадната традиция в Шуменско. В същия ден от 18:00 ще се открие и изложбата Славеят на Родопите, посветена на 90 години от рождението на световноизвестната народна певица Радка Кушлева.

22 октомври ще бъде Ден на отворените врати за Националния етнографски музей. Ще пеят Бистришките баби, малките и възрастните посетители ще се учат да играят народни танци, да плетат, да тъкат колани на кори, да пеят лазарски или коледарски песни и още.

На 25 и 26 октомври ще се случи международната научна конференция 110 години Национален етнографски музей – минало, настояще, перспективи.

Цялата програма с подробностите е на: iefem.bas.bg.