Идеята
Основната цел на международния фестивал за визуални изкуства – DOMA, е да представя съвременното изкуство на различни държави у нас, фокусирайки вниманието не само върху утвърдени, но и върху израстващи автори. Амбициите на организаторите са ежегодно избрана страна да запознава българската публика със свои забележителни съвременни артисти, а в следващо издание – най-добрите български артисти да бъдат изпращани и представяни в съответната държава.

Програмата и локациите
Първото издание на фестивала носи обяснителното заглавие Пулсът на Южна Корея, споделяйки изкуството и културата на далечната азиатска държава с пищна и многолика програма, включваща фотография, изобразително изкуство, скулптура, илюстрация, графика, танц, музика и мултижанров пърформънс. Четирите основни локации в столицата, където ще се случва фестивалът, са Vivacom Art Hall, Национална художествена галерия, Национална художествена академия и Фабрика 126.

Кога
Обогатяването на фестивална София ще се осъществи в дните между 29 май и 9 юни и, съвсем естествено, в рамките на фестивала е отделено нужното внимание и на детската програма, която ще се състои на 1 и 2 юни. Публиката ще има възможност да се включи напълно безплатно в разнообразни изложби, работилници, лекции, дискусии и кино прожекции.

Yozmit
Само ден след началото на фестивала ще се сблъскаме с тежката артилерия на мултижанровия артист Йозмит (имаме си интервю с него тук), който ще се вихри като специален гост на откриващото парти и ще покаже зрелищните си костюми, изнасяйки пърформънс ведно с нюйоркския диджей Алек Сандар и българския му колега Diamondz (Фабрика 126; 31 май, 20:00).

Още акценти
Очакват ви кътчета с традиционни корейски игри, работилници по калиграфия, традиционното оригами, дискусии за азиатско кино под вещото ръководство на доц. д-р Андроника Мартонова, както и лекции за шаманизма и корейските ритуали.