СТРУКТУРА, 12:00-00:00
"Между всеки два обекта с маса има взаимодействие", гласи законът за гравитацията. С други думи всеки обект е привлечен от всички останали, а и на свой ред е универсално привлекателен. Скулпторът Симеон Симеонов е пленен и от физическия, и от философския аспект на гравитацията, с мисълта за които предприема серия художествени експерименти. Друг път е работил и с въздух, вода, полиуретан и канава, но тук главни герои са латексът и боята, оставени сами да моделират картини-скулптури под въздействието на естествените сили. Релефът в минималистичните му пластики се мени, щом светлината ги докосне от нов ъгъл, затова бъдете в галерията още по обяд и си дайте време за обстойно разглеждане на всички лица на изложбата (която остава там до 9 юни).

NUANCE, 11:00-21:00
От живопис през графика до стенопис – Румен Рачев не се побира в един жанр, а работите му не спират да пътуват към изложби и частни колекции по света. Стилът му грабва и цигуларя Найджъл Кенеди, поканил Рачев да оформи диска, който му носи награда Brit през 2000. Сега обаче не говорим за музика, а за театър. И по-точно за театрално пресъздадените оптимистично-депресивни сцени от ежедневието в най-новите платна и рисунки на художника, в които неоекспресионизмът среща попарта и абстракцията, а обичайните зависимости цвят-предмет не важат. В рамките на Нощта гмуркането в този странен свят ще става под звуците на акустична музика на живо.

АРОСИТА, 20:00-23:00
Ако е вярно, че човек е направен от кал или глина, значи има доста общо с тухлата. Тази идея ляга в основите на изложбата Тухла по Тухла, в която – с много ирония и още повече естетика – Александър Вълчев повдига екзистенциални въпроси като "Кои сме ние?", "Уникални ли сме, или лесно заменими?" и "Дали не сме само частици от пъзел, който някой друг подрежда?". Отговорите за себе си търсим в последните му фотографии, графики, рисунки и живопис.

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ В ДВОРЕЦА, 19:00-00:00
Художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, Джан Лоренцо Бернини е сред великите артисти на своето време – 17 век. В търсене на стила си, той достига до това, което после става универсален език на Барока, а около него в Рим се събира широк кръг таланти като Бачичо, Боргоньоне, Кавалер д‘Арпино и Джачинто Джиминяни. Всички тях и още опознаваме с 58-те произведения, тъкмо влезли в Двореца, но ако отдавна не сте били там, хвърлете око и на изложбите Вместо Ренесанс (БГ възрожденско изкуство), Златното руно (древни ценности от Колекция Васил Божков) и 70 години Национална галерия (онагледяваща връзката ѝ с други големи арт институции), преди в 21:00 да се строите в Балната зала за представянето на любопитния скулптор Емил Бачийски.

ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ, 17:00-00:00
Фестът върви от месец и ще продължи още толкова, но в рамките на Нощта ви пращаме на два от по-интересните му адреси. Павилиони с изкуство, музика и прожекции на открито пълнят Хартиената улица a.k.a. пл. Райко Даскалов, където в 19:00 гледаме пърформанс на норвежката Кирсти Гротмол, а от 19:30 – калиграфско демо от Елизавета Ангелова и засега неназовани чужди артисти. Ако там стане лудница, пренесете се на спокойно в галерия One Monev, където финландецът Кай Рентола строи пред очите ни хартиена скулптура, а изложба на наградените от конкурса Аматерас показва как от този материал стават и инсталации, и светлинни пластики, и графични релефи, и видео арт.

САМСИ, 19:00-00:00
ОК ли е да се тича в музей? Обичайното "не" става "защо не?’ в Нощта, когато на Черни връх 2 ни посреща павилионът за съвременно изкуство FLUCA, пуснал в двора на САМСИ чудатите идеи на италианеца Алдо Джианоти. Мислена първо за австрийския Kunsthaus Graz, изложбата му Olympia идва тук прекроена за нас, а името ѝ неслучайно сочи към Олимпийските игри. Използвайки настилки за бягане, подиуми и още спортни съоръжения, тя изследва връзката човек-институция, руши границите на приемливото социално поведение и разглежда съревнованието и националната идентичност. И да, сериозно ще има вечерен маратон, така че изгладете анцузите.

АКАДЕМИЯ, 13:00-00:00
"Верен на себе си и заедно с това обновен по своему" е реакцията към Иван Димов и последната му изложба, току-що наредена в НХА, където той преподава Живопис и Изкуствознание. Знаем го като едно от по-важните имената от поколението му, а сега правим още крачка напред във вътрешния му свят през слабо познати или непоказвани портрети и фигурални композиции, изследващи вечните теми в работата му: детството и родния край.

Европейската нощ на музеите е на 19 май
Пълната програма е на institutfrancais.bg