Бургаските музеи се включват за поредна година в събитието и са подготвили разнообразна програма от изложби, които за пръв път ще бъдат представени на публиката в града.

Археологически музей, 18:00-24:00
В Нощта на музеите тук се откриват следните изложби:
Луковитското съкровище – гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Ловеч
Споменът за Велика България: Съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина – гостуваща изложба на Национален исторически музей – София Златните накити на тракийската жрица Лесескепра

Исторически музей, 18:30-24:00
Откриване на най-новата експозиция на Регионален исторически музей-Бургас: Стена на буквите. Писмени знаци на древността. Върху керамични пана са представени 11 древни писмени системи – египетска, шумерска, финикийска, микенска, древногръцка, брахми, латинска, китайска, арабска, глаголица и кирилица. Това е първата по рода си експозиция в България.

Етнографски музей, 19:00-24:00
Откриване на изложба Как оживява дървото – гостуваща изложба на Музея за художествените занаяти и приложни изкуства в гр. Троян

Галерия-музей Георги Баев, 18:00-24:00
Повече от 35 непознати за публиката скици, съхранени при пожара в ателието на бургаския художник, ще бъдат показани в изложбата Непознатият Баев. Леко пострадалите при пожара портретни скици са любезно предоставени от сина на художника – Иво Баев. Вечерта продължава с документалния филм Ателието от 21:00. Прожекцията ще бъде излъчена на открито, в двора на галерията. Програмата продължава с неформалната среща Спомени с аверите, когато в компанията на известните художници Живко Иванов, Кольо Кехайов, Митко Иванов и други, ще бъдат споделени истории от лични срещи с големия творец.

Европейската нощ на музеите е на 21 май.
Пълната програма можете да видите на burgasmuseums.bg