АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ НА СУ
В Борисовата градина е и се отваря за нас между 20:00 и 23:00, за да погледнем през най-стария действащ телескоп на постоянен фундамент в България. Астрономи от СУ също ще са там, за да изяснят как се раждат звездите и защо някога астрономията е била ключова за земеделието, а и въобще за развитието на цивилизацията.

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ
В нощния му график има пет активности, сред които маркираме изложбата на 3D макети на някои от по-любопитните черноморски обитатели в реален размер (17:00-22:00, достъпна и за незрящи) и срещата с вълка Терес, кучето Лили, плъх, змии, тарантули и още дресирани животни, играли в наши и чужди филми (17:30-21:00).

GRAMOPHONE
Как се мери Хигс бозон ще чуем от водещите на Skeptics in The Pub Венелин Кожухаров и Румяна Хаджийска – специалисти на CERN, където през 2012 съществуването на тази елементарна частица най-после се доказа. Почти пълната липса на антиматерия и огромното количество тъмно вещество във Вселената обаче още са мистерия, която нищим с тях след 19:30.

СОФИЯ ТЕХ ПАРК
Разносферни учени от 11-те лаборатории в Парка ни открехват над какво работят на изложение още от 17:00, а в 19:00 тръгва и серия от 15-минутни презентации. Като тази за популярните хакерски похвати и как може да се защитим от кибер набези (20:00), друга за управлението на роботи чрез сигнали от човешкия мозък (20:20) и една за виртуалната реалност (21:00).

МИННО-ГЕОЛОЖКИ УНИВЕРСИТЕТ
Четири от музеите му отварят врати след 18:00, за да видим уникални кристали и да пипнем таралеж на 200 милиона години, но си струва да стъпим в Студентски град и заради още нещо от програмата на Нощта. От 16:00 до 18:00 студенти и преподаватели ни обясняват какво е да си маркшайдер чрез демо на модерни геотехнологии за правене на 3D карти, наблюдение на Земята от Космоса, изграждане на подземни галерии и други такива магии.

АНТИЧЕН КОМПЛЕКС СЕРДИКА
Топ адресът, ако сте с хлапета. Между 18:00 и 22:00 тук за вниманието им ще се състезават програмисти от SoftUni Kids (които ще ги учат как се строи система за поливане на цветята вкъщи например), Център за забавна математика (с интерактивно ателие на тема кодирани езици), Корпус за бързо гърмене (с химично демо, в което дрожди, бактерии и други мини титани се борят за надмощие) и още куп организации, които знаят как се ангажира малчуган.

Европейската нощ на учените е от 17:00 до 24:00 на 29 септември на 14 локации в София с вход свободен
Пълната програма е на
nauka.bg/fresh-sofia-2017